Алексеј Балабанов – живот као на филму

20-05-2013 09:38:02 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Умро је један од најнеобичнијих савремених филмских редитеља Русије Алексеј Балабанов. Само су пријатељи и рођаци знали да је он одавно и тешко болестан, предосећао смрт и припремао се за њу. Ипак је смрт од срчаног напада била нагла и неочекивана. У фебруару је он навршио 54 године.

Алексеј Балабанов је снимио за савремену Русију чувене филмове Брат и Брат-2. То нису били само обични филмови. Главну улогу у тим филмовима је играо руски глумац Сергеј Бодров-млађи. У његовом лику је Балабанов поклонио гледаоцима поштеног хероја, без којег је земља 1990-их година почела да се гуши.

Затим су били снимљени филмови Не боли ме, О наказама и људима, Жмурке, Товар 200, Морфијум и други. Сви су његови филмови били необични, слични неумесној истини. Зато су управо Алексеја Балабанова тако волели и критиковали.

Он је снимао филмове о томе, што је сам знао. Он је живео исто као што је снимао, - каже познати руски филмски продуцент Александар Родњански.

- То је редитељ, који је зацртао у руској филмској уметности преокрет и прелаз у ново доба. О његовом утицају на синематику много ће написати, али је сасвим јасно да је то један од правих руских редитеља, један од најјачих људи, који су деловали у савременој руској филмској уметности, један од најнезависнијих, најдоследнијих у тој својој независности редитељ. Он је својим радовима провоцирао дискусије и скидао табуе.

Сам Алексеј Балабанов је једном рекао да филм, који може да се исприча речима, не вреди снимати. Не вреди снимати ни оно, што ниси сам осетио.

Алексеј Балабанов је рођен у Свердловску, на Уралу, 25. фебруара 1959. године. Студирао је у Горковској педагошкој високој школи за стране језике, спремао се да постане преводилац. Служио је у војно-транспортној авијацији Совјетског Савеза. Затим, као многе стваралачке личности, променио је професију. Није постао ни преводилац, ни официр. Он је снимао филмове.

Када је после тешког филма Товар 200 (у терминологији совјетске армије то значи транспортовање лешева) њега су оптужили за то што је филм далек од стварности, он је одговорио да је сам све видео и преживео. Да није тако, не би ни снимао.

Увек је тешко губити такве људе, - каже познати редитељ, народни уметник Русије Алексеј Учитељ.

- Преостаје нам да гледамо филмове Алексеја. Он је био талентован, необичан, јединствени редитељ. Његови филмови ће увек бити с нама. Бар то нас може да некако утеши. Он је много учинио, а могао је да учини много више.

Приликом снимања свог последњег филма И ја желим Балабанов је неколико пута рекао да ће то бити његов последњи филм. Тако се и десило. У септембру ове године он је морао да почне снимање филма о младости Јосифа Сталина заједно с Емиром Кустурицом.

Опроштај од Алексеја Балабанова ће се одржати 21. маја у филмском студију Ленфилм у Санкт-Петербургу. О месту сахране за сада није објављено.