Музеји Кремља на новом месту

20-05-2013 09:44:49 | | Глас Русије, фото: Голос России/ vostok.rs |


На територији Московског Кремља остаће само музејске експозиције са државним обележјима и наградама. Ово је саопштила директор историјско-културног музеја Московски Кремљ Јелена Гагарина. Уочи Међународног дана музеја, који се обележава 18. маја, она је говорила о наредним пројекима и изложбама једног од најстатуснијих музеја Русије.

Озбиљне промене везане су за предају Музејима Кремља нових просторија које се налазе ван Кремаљске тврђаве, на Црвеном тргу. Све изложбе ће бити пренете у историјску грађевину такозваних Средњих трговинских редова, као и у нову зграду планирану за изградњу, саопштила је Јелена Гагарина.

- Врло је много предмета високог нивоа, једнаких онима које приказујемо, који стоје у депоима. Осим тога, постоји читав низ колекција које нисмо показивали уопште. На пример, колекције икона, руских знамења, велики део колекције костима и предмета, везаних за патријаршијски живот. Такође стакло, порцелан. Све то захтева нове просторије и изложбене поврђине.

На територији самог Кремља остаће Оружарница. То је прва зграда изграђена у Русији специјално за музеј. Тамо ће и бити излобже везане за државна одличја. У њу ће ући експонати, почев од 17. века. Овде ће бити представљено и ордење којима су награђивани руски цареви од других земаља и ордење 20. века, везано за Победу над фашистичком Немачком у Другом светском рату.

Кремљ је најпривлачнији од руских споменика Историје, са поносом је приметила Јелена Гагарина.

- Што се тиче посећивања Кремља од стране страних туриста, код нас нема никаквих препрека за то. Управо супротно. Али територија музеја није читав Кремљ. Више од два милиона људи годишње не можемо да примимо. Али то је врло велика цифра у поређењу са светским музејима таквог нивоа као што је наш.

Наредне године музеји Кремља ће показивати углавном стране пројекте. Први ће бити изложба индијске јувелирске уметности од доба Великих Монгола до данашњих дана. Години Аустрије у Русији биће посвежена екскурзија у историју Аустроугарске империја – експозиција из збирке кнежева Естерхази, који су дуго били фактички владари Мађарске. Овај пројекат ће наставити ванредно популарну серију изложби Краљевских и царских ризница. А у Години Велике Британије у Русији Музеји Московског Кремља заједно са шкотским музејима и галеријама припремају изложбу посвећену светски чувеном дизајнеру Чарлсу Ренију Макинтошу.

А главни и један од најзанимљивијих пројеката ове године по мишљењу Јелене Гагарине је изложба посвећена крунацији руских царева.

Ова изложба биће отворена у Кремљу средином септембра.

Наталија Викторова,