Иран уочи предизборних битака

21-05-2013 09:31:18 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


У уторак ирански Посматрачки савет за поштовање Устава представиће министарству унутрашњих послова коначни списак кандидидата за председника Исламске републике. То ће значити званични почетак предизборне кампање која ће бити завршена 24 сата пре почетка гласања, заказаног за 14. јуни.

У ком стадијуму се налази политичка борба у Ирану за председничку фотељу 25 дана пре гласања?

686 Иранаца регистровано је у својству председничких кандидата. Најмлађи претендент има свега 19 година. Најстарији 87. Међу кандидатима који су поднели пријаве је око 30 жена. Има ли бар неко од њих шансе да доспе на коначни списак и ако не да победи, онда бар да се бори за председничку дужност? Тешко. Члан Посматрачког савета Мохамед Јазди објаснио је да закон не пушта жене да учествују у председничким изборима као кандидати.

По мишљењу експерата, у уставу Ирана постоји извесна неодређеност у погледу овог питања. Жене Ирана могу да се кандидују за парламент и да буду чланови владе, а да ли могу да заузимају дужност председника у уставу није директно речено. На крају све зависи од они који тренутно тумаче актуелни устав. И ако се реално процењује ситуација, сада жене кандидаткиње практично немају шансе.

Неће проћи сито и решето Посматрачког савета који је потпуно под контролом врховног лидера Хамнеија ни сасвим непозната лица, политички непоуздани људи, политичари очигледно непријатни режиму. Зато аналитичари разматрају могућност за коначну победу пре свега неколико највероватнијих претендената. Ко су они?

78-годишњи Али Акбар Хашеми Рафсанџани – бивши председник Ирана, који спроводи политику либерализације економије и побољшања односа са Западом. Како истичу политиколози, Рафсанџини је постао нада за многе незадовољне: за умерене конзервативце, незадовољне управом Ахмадинеџада и чак за неке од опозициног Зеленог покрета. Други бивши председник либерал-реформатор Мохамад Хатами је позвао своје присталице да гласају за Рафсанџанија.

Саид Џалили – секретар Вишег савета националне безбедности налази се на челу преговора о иранском нуклеарном питању. Он се сматра потенцијалним кандидатом владајућег естаблишмента.

Мохамад Бакер Калибаф је градоначелник Техерана. Имајући иза себе војно искуство рада у полицијским структурама, Калибаф је пре склон конзервативном прилазу, али при томе познате су његове речи о могућем дијалогу са САД.

Од других кандидата треба такође навести дипломату Алија Акбара Велајатија, као и бившег председника меџлиса Голама Алија Хдад Адела. Последња двојица су чланови групе 2+1, тачније спремни су да дају гласове својих бирача у корист Михамада Калибафа.

Ипак реални распоред снага политичких групација и њихових представника на пољу битке за председничку фотељу биће релативно јасно тек после објављивања званичног списка кандидата од стране Посматрачког савета. Тада ће моћи да се на конкретнијој бази нагађа о томе коме даје предност духовни лидер Хамнеи, као и о шансама кандидата које је одобрио.

Владимир Сажин,