Русија намерава да испуни све своје обавезе пред Саветом Европе

21-05-2013 09:36:37 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија намерава да испуни све своје обавезе пред Саветом Европе. Москва активно учествује у омладинским разменама и антикорупционим програмима. Ово је изјавио председник Владимир Путин на састанку са генералним секретаром организације Турбјорном Јагландом.

Генерални секретар Савета Европе Турбјорн Јагланд допутовао је у Русију на три дана. Првог дана посете састао се са председником Владимиром Путином и министром иностраних послова Сергејом Лавровом. На дневном реду је реформа ове организације, како би Савет Европе стекао велики политички утицај и углед. Русија намерава да активно учествује у раду организације, подвукао је председник.

- Већ смо адаптирали код себе 56 правних аката Савета Европе, још око 20 се налази у раду. Русија спада међу пет главних платиша у буџету СЕ и намеравамо да испунимо све своје обавезе. Постоје предлози да се активира рад Савета Европе, са ослонцем на традиционалне хуманитарне европске вредности. Предлаже се да се поклони више пажње омладинским разменама и антикорупционим правцима рада. Ми све то подржавамо.

У Савет Европе улази 47 земаља. Основни правци делатности су поштовање владавине закона и права човека. Али организација намерава да се са посебном пажњом односи према борби против тероризма и копурције, подстиче социјално-економски развој. У основу треба да буде положен принцип равноправности свих европљана, сматра министар иностраних послова Сергеј Лавров.

- Стратешки задатак – и ми ценимо што генерални секретар то јасно види – састоји се у томе да се настави осигурање јединства правног простора за читав европски континент и да се он јача, развијајући договорно-правну базу. То је потпуно неопходно како се не би допустила појава нових линија поделе у Европи.

Генерални секретар Савета Европе подржао је Сергеја Лаврова. По речима Јагланда, борба против било каквог испољавања ексремизма у Европи и заштита свих мањина на континенту приоритет је за паневропске организације. Овај задатак је увек био на првом месту и Европи – уз постојање расних, религиозних и других разлика, рекао је он.

Из Сочија Турбјорн Јагланд се упутио у Москву, где намерава да разговара са представницима руских невладиних организација. Без обзира на то што је генерални секретар допутовао у Русију са великим програмом, није одбио да погледа олимпијске објекте Сочија. преговори са предендиком и шефом дипломатије Русије започели су врло неформално – Јагланд је износио утиске од виђеног и младићка сећања. У младости он се бавио скијањем и олимпијска изградња га је задивила својим размерама. Уверен је да Олимпијаду у Сочију очекује огроман успех.

Олга Денисова,