Тајни подвиг у Северној Кореји

21-05-2013 10:06:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Ових дана севернокорејска телевизија је саопштила о томе да је 20-годишња пјонгјангска саобраћајка Ли Кјон Сим добила звање хероја Северне Кореје. У условима крајње опасности она је испољила дух самопожртвовања у заштити лидера и обезбеђењу штаба револуције, стојило је у саопштењу.

Награђивање је изазвало много шпекулација у западној штампи. Ради се о томе што је звање Хероја Северне Кореје врло висока награда. Оно је било утврђено 1950. и додељивали се само за изузетне подвиге, углавном ратне. Између осталог звање Хероја Северне Кореје добио је Ли Су Бок, који је 1951. године стао пред непријатељски бункер.

У последње време десила се извесна девалвација звања хероја. Почели су да га додељују за чинове који не траже искључиво личну храброст. На пример, звање је добила спортискиња Чон Сон Ок која је позната по својим маратонским успесима. Недавно је звање хероја Северне Кореје добила сто једна особа – корејски научници и управљачи који су разрадили успешно лансирану у децембру 2012. године севернокорејску ракету. После тога звање је добило још сто особа, који су дали допринос успешном одржавању треће нуклеарне пробле у фебруару ове године.

Ипак, без обзира на одређену девалвацију, звање Хероја ипак је ретко и крајње престижно. То отвара могућност да се сматра да је Ли Кјон Сим извршила нешто необично.

Постоји верзија да је она можда спасила Ким Џонг Уна за време атентана. Гласине о атентатима на Ким Џонг Уна у последње време се појављују често, али углавном нису основане. Осим тога, тешко је претпоставити да је млада саобраћајка могла да спречи атентат: критеријум одабира ових девојака је здравље, изглед и политичка свест, али не владање борбеним вештинама.

Вероватнијом се чини претпоставка да је Ли Кјон сим спречила неки саобраћајни прекршај који је представљао опасност за Ким Џонг Уна или другог члана високог севернокорејског руководства. Без обзира на то што возила у Северној Кореји нема тако много, саобраћајне несреће се дешавају често. Понекада у њима гину или добијају обзиљне повреде високи свернокорејски руководиоци. Тако 1976. године у авионска несрећа је трагично прекинула живот министра иностраних послова Нама Ила. А 2010. године њена жртва био је високи сарадник ЦК ТПК. Зато се не може искључити ситуација у којој су храброст и довитљивост саобраћајке заиста могли да спасу живот Ким Џонг Уну или у крајњој мери да смање опасност која му је претила.

Ипак сасвим је вероватна трећа претпоставка. Није искључено да је Ли Кјон Сим спасла не самог Ким Џонг Уна, већ његову слику. Или слику оца или деде. У Северној Кореји портрети и статуе руководилаца из породице Ким имају практично религиозни статус. Корејска штампа је више пута писала о томе како су патриотски корејци са ризиком по живот спасавали потрете из ватре или поплаве. Узимајући у обзир да се такви портрети у Пјонгјангу налазе на сваком кораку, сасвим се може претпоставити да је један од њих био спасен од озбиљни оштећења захваљујући младој саобраћајки.

Нешто слично се већ дешавало. 2012. године 14-годишња ученица Хан Хјон Гјон по цену живота је спасла портрете вођа и била је за то кандидована за звање Хероја Северне Кореје. При томе формулације у указу о награђивању ученице у многоме су подсећале на оне из саопштења о награђивању Ли Кјон Сим.

Андреј Лањков,