Мартинети у Москви није имао шансе да победи

21-05-2013 10:26:23 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Конгрес Међународне федерације обједињених стилова у рвању (ФИЛА) завршио је рад у Москви. Он је законодавно потврдио низ неодложних измена у правилима у рвању слободним и грчко-римским стилом, као и кадровске промене у руководству ФИЛА.

За новог председника ФИЛА изабран је Србин Ненад Лаловић. За њега је било дато 125 гласова од 132. то не значи да је ФИЛА колектив истомишљеника и 94% делегата конгреса подржава курс новог председника. Избори су били практично безалтернативни, пошто је претходни председник ФИЛА Рафаел Мартинети повукао своју кандидатуру буквално у последњем тренутку пред гласање. Било је одчигледно да нема шансе за победу, а његове присталице нису имале времена да истакну новог кандидата.

Политика бившег председника ФИЛА довела је рвање у кризу и могуће искључење из програма Олимпијаде. Она се састојала у томе да се разним махинацијама, променама правила сведе на нулу предност рвачких сила као што је Русија, Иран, САД – и да се пружи могућност да медаље освајају спортисти других држава. Врло много је решавано жребањем, борбом у партеру и директном и преносном смислу речи. Не чуди што међу члановима ФИЛА из земаља које немају велике рвачке традиције, Мартинети има велику подршку. Али у датом случају све би могло да доведе до искључивања рвања из програма Олимпијских игара, а то у ФИЛА нико не жели. Тако да је питање промене правила било исто тако неодложно, као и избори новог председника, сматра шеф рвачке федерације Русије, олимпијски шампион Михаил Мамиашвили.

- Чуле су се неке жеље да се не жури са доношењем појединих одлука. На пример, о измени правила. Да се пружи могућност спортистима и тренерима да се адаптирају. Али то није смело да се ради. Већ за недељу дана имамо Изврши комитет. Он треба да види да то није једноставно хаотично донета одлука. Над тим правилима смо радили пола године.

Извршни комитет ФИЛА биће одржан у Санкт-Петербургу 29. маја. Русија стоји на челу покрета за очување рвања у олимпијској породици. Управо захваљујући упорности и угледу Михаила Мамиашвилија, Мартинети је лишен дужности председника ФИЛА на заседању Бироа ове организације у Пхукету. Поставља се питање зашто је Русија подржала кандидатуру Лаловоћа, а није истакла на дужност предедника истог тог Михаила Мамиашвилија? Ради заједничке ствари: у датом случају боље је не испољавати своје амбиције, сматра председник Рвачке федерације Русије:

- То би поделило јединство. Објашњавам зашто: превише претензија одражава се на тотални резултат, И то је нормално. У ситуацији када то може да нашкоди заједничкој ствари, може да постави на разне стране барикада рвачку заједницу, сматрам да једноставно нисмо имали на то права.

Основни задатак Извршног комитета ФИЛА у Санкт-Петербургу је припрема за презентацију рвања на новом заседању МОК. Постоји нада да вид спорта са којим се асоцира сам појам Олимпијаде остане на програму Игара.

Сергеј Румјанцев,