Лавров: на Корејском полуострву страсти се смирују

21-05-2013 05:35:28 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ракетна лансирања која је Северна Кореја извршила у последњих неколико дана могу да не прекрше резолуцију СБ УН. Лансирања ракета малог домета формално нису забрањена, изјавио је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров.

Последњих дана Северна Кореја је лансирала неколико ракета у страну Јапанског мора. Пјонгјанг је објавио да изводи војне маневре на источној обали земље. Ипак ако се узме у обзир да је ситуација на корејском полуострву више него напета, лансирања су пратили како најближи, тако и далеки суседи Северне Кореје. Према претпоставкама експерата, биле су лансиране ракете домета до 120 километара. Министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров позвао је да се не жури са оптужбама на рачун Северне Кореје.

- Ако је веровати ономе што пишу медији, реч је лансирању ракета малог домета, које немају балистичку путању. Строго говорећи, резолуција СБ УН забрањује Северној Кореји лансирање ракета које имају балистичку путању. Ако је реч о другим ракетама, не балистичким, то формално није забрањено и сличне пробе Северна Кореја је изводила већ више пута. То није изазвало оптужбе за кршење резолуција СБ.

Раније Генерални секретар УН Бан Ки Мун позвао је Северну Кореју да се суздржи од даљих провокација. Дан раније УН су признале да лансирање ракета малог домета СБ не забрањује. Домет лета ракета из Северне Кореје још треба прецизирати. Руски министар иностраних послова сматра да ситуација око Северне Кореје може да дође у норму.

- Врло смо забринути због тога како је око Корејског полуострва почела да се развија ситуација првих месеци ове године, посебно после нуклеарних проба и лансирања балистичких ракета. Сада ми се чини могућим да се констатује да страсти почињу мало да се смирују. Не треба само Северна Кореја да изведе исправни закључак из реакције СБ УН, већ и друге заинтересоване стране не треба да користе ову ситуацију као изговор за пумпање војних мишића у том региону. Надам се да ће ова тенденција бити поткрепљења и да ће то омогућити стварање услова за обнову шестостраних преговора.

Смиривању ситуације у региону могу да помогну шестострани преговори (Русија, САД, Кина, Јапан, Јужа и Северна Кореја). Русија, као један од посредника, сматра њихово одржавање могућим.

Олга Денисова,