Терористи се суочили са непремостивом препреком

21-05-2013 05:47:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У току прецизно планиране и изведене операције у подмосковском Орехово-Зујеву неутралисани су терористи који су планирали терористички акт у руској престоници.
Три месеца руске специјалне службе су посматрале три грађанина Русије исламске вероисповести који су стигли из иностранства. Било је информација да они припремају диверзионо-терористичке акте у москвком региону. Тренутно сарадници органа реда проверавају бандите на припадност Исламском покрету Узбекистана, а такође покушавају да утврде везе терориста међу становницима Москве и Подмосковља. Ево шта је за Глас Русије рекао представник информационог центра Националног антитерористичког комитета (НАК) Дмитриј Павлов.

- Органи Федералне службе безбедности Русије у току акција везаних за проверу оперативних података о томе да група терориста од три особе припрема терористички акт у Москви су утврдили локацију бандита у једној од зграда на територији града Орехово-Зујево Московске области. Терористи су стигли из авганистанско-пакистанског региона, где су се припремали за извођење терористичког акта. У току активне специјалне операције бандити су били блокирани, али на позив да се предају отворили су ватру. У току изненадног борбеног сукоба двоје је било убијено, један ухапшен. Пострадалих међу цивилима нема. Национални антитерористички комитет истиче да је одлучним дејствима снага очувања реда био осујећен покушај да се изврши терористички акт у престоници. На лицу места ради оперативно-истражна група. О даљем току истраге биће саопштено додатно.

Извори у специјалним службама прецизирају да су терористи пролазили припрему у области Северног Вазиристана на територији државе Пакистан. Управо тамо су постављене основне снаге екстремистичке групације Талибан. Према постојећим подацима, у кампове терориста стижу присталице радикалних погледа из читавог света. Власти САД више пута су се обраћале пакистанској влади са предлогом да се тамо спроведе копнена операција, али сваки пут су биле одбијене.

Директор аналитичког центра ветерана државне безбедности Вимпел Сергеј Кривошејев високо је оценио деловање органа реда.

- То је истражни рад сарадника ФСБ на добром нивоу. Западне специјалне службе сматрају да њихове руске колеге раде врло ефикасно, пошто од 200 припреманих терористичких аката изводи се само један. То се сматра једним од највиших показатеља у свету. Зато ме не чуди и драго ми је што су колеге радиле оперативно.

Секретар за штампу Владимира Путина Дмитриј Песков саопштио је да је председник добио извештај линијом ФСБ како о току прпреме операције, тако и непосредно после њеног извођења. Треба истаћи да је сасвим недавно шеф државе одржао заседање СБ посвећено опасностима које потичу са територије Авганистана, најближег суседа земље одакле су стигли бандити. Владимир Путин сматра да међународне антитерористичке групације не крију своје планове за извоз нестабилности и покушаће да пренесу подривачку делатност на територију суседних држава. И то наводи Русију да јача комплексну безбедност у том правцу, да активније открива радикале унутар земље. Како су показали догађаји од 20. маја, ова делатност остаје врло тражена.

Иљја Харламов,