Деца дипломи нису сметња!

22-05-2013 10:07:00 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/chrismar/cc-by-nc/ vostok.r |


Од чега се састоји обична људска срећа, људи нагађају вековима. Али многе жене које васпитавају троје и више деце уверене су да се право богатство и срећа састоји у материнству. Мада, наравно, у наше време савременој жени није довољно да буде жена и мајка, многе теже да реализују себе у професионалној сфери. Узимајући у обзир потребе лепшег пола, руске власти планирају да им пруже бесплатно друго високо образовање.

Ово је саопштила потпредседник владе Олга Голодец у току савезног форума Многодетна Русија: породица као једна од основа руске државности.

Треба истаћи да руске власти улажу активне напоре да побољшају ситуацију са демографијом и стимулишу становништво на рађање. У Русији током неколико година постоји и стимулација – материјална исплата за друго и свако наредно дете. Предедник Владимир Путин више пуа је изјављивао да породица са много деце треба да постане норма у друштву. И ова политика већ доноси прве плодове. За протеклу годину 11% деце родило се као треће и наредно дете у многодетним породицама. Несумњиво, социјалних проблема има још увек довољно, али ипак у прошлој години наша земља је оборила 20-годишњи рекорд по нивоу наталитета и смањењу морталитета. По мишљењу експерата, то говори о томе да људи на други начин планирају свој живот, да су добили осећај сигурности.

И у том контексту могућност стицања бесплатног другог високог образовања може да одигра не последњу уогу са тачке гледишта демографије, сматра социолог и демограф Дарја Халтуриина, експерт Комисије Друштвене коморе РФ за социјална питања и демографску политику.

- Ако је раније међу европским земљама наталитет био виши у земљама са ниским женским образовањем, сада је он напротив виши у земљама са високим женским образовањем, на пример у Норвешкој и Француској. А у земљама са ниским женским образовањем и са ниском женском запосленошћу он је нижи, на пример у Италији или Грчкој. Управо сада образоване савремене маме можда дају већи допринос наталитету.

Између осталог има и сумњичавих. По њиховом мишљењу жене и тако оптерећене домаћим бригама тешко да ће масовно кренути да се школују по други пут. Има и актуелнијих проблема, говори социолог Михаил Черниш.

- Општа правила или политика општег плана за све малде маме тешко да ће бити ефикасна у датом случају. Наравно, наћи ће се младе маме које ће пожелети да искористе трудничко боловање за стицање додатног образовања, али чини се да то неће бити већина, ипак за већину ове категорије ће бити важне сасвим другачије социјалне олакшице. На пример, квалитетно бесплатно медицинско осигурање за децу, за њих је то много важније, за њих је важнија бесплатна школа, доступни дечији вртићи. То је важније за младе маме него могућност стицања образовања.

Јасно је ипак да је актуални предлог владе само део државних напора у погледу стимулисања наталитета.

У сваком случају пракса показује да многе руске маме не само да имају високо образовање, већ и праве успешну каријеру. Својим примером ломе стереотипе и доказују да мајка са много деце такође може да буде пословна жена.

Љубов Курјанова,