Налазите се на страници > Почетна > Вијести > Свијет > Биће мање баријера

Биће мање баријера

22-05-2013 10:17:53 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Баријера између Русије и сународника у иностранству ускоро ће бити много мање. Федерална миграциона служба заједно са ресорним министарствима припремила је нацрт закона који радикално поједностављује добијање руског држављанства.

Руских сународника у иностранству има много – 30 милиона људи у читавом свету – скоро четвртина становништва саме Русије. Москва чини одлучне кораке на њиховом уједињењу на рачун систематских веза са руским дијаспорама у већини држава. Упоредо са тим предузимамо све да сународници који желе да се врате у Русију могу слободно то да учине. Ако поправке Закона о држављанству буду усвојене, добијање руског пасоша за сународнике ће се радикално поједаноставити. Они неће морати да добијају дозволу боравка, пет година да живе на територији РФ и да имају потврду сталног извора средстава за егзистенцију. Али не позивају све грађане бившег СССР да постану руски грађани у поједностављеном поретку, приметила је Јекатерина Јегорова.

- У складу са Експозеом председника РФ Федералном сабору, влади је било поручено да припреми и представи предлог за поједностављивање процедура и скраћења рокова разматрања пријава о пријему у држављанство РФ од сународника којима је матерњи руски језик и који су рођаци по директној линији некадашњих становника Руске империје и СССР. При томе они треба да пређу да стално живе у Русију и да одустану од држављанства стране државе. Слични налог је издао председник на директној линији 25. априла текуше године.

При томе заменик шефа миграционе службе појаснила је зашто човек који добија руско држављанство мора да одустане од страног пасоша. По реним речима, приликом поседовања два или неколико држављанстава појављују се тешкоће у међудржавним односима. На пример у питањима изручења, када је тешко одредити да ли држава изручује свог држављанина или га ипак разматра као странца. Осим тога, појављују се тешкоће и за треће државе које треба да одаберу чијим грађанином они сматрају поједино лице, истакла је Јекатерина Јегорова.

Други дугоочекивани нацрт закона већ се налази на разматрању у доњем дому руског парламента, рекао је шеф комитета за међународне псолове горњег дома руског парламента Михаил Маргелов.

- Данас приликом добијања држављанства Русије за дете рођено у интернационалној породици потребан је пристанак родитеља – страног грађанина. Ова правна колизија често омета давање русог држављанства таквој деци, пошто врло често није могуће добити сагласност родитеља странца. Сада се на разматрању Државне думе налази нацрт закона који уклања овај пропуст, и који је прошле године предложио председник Русије.

Сенатори рачунају да ће усвајање ових закона већ до краја 2013. године обновити праведност у погледу милиона наших сународника који су остали 1991. године ван граница своје историјске домовине и имају све моралне основе за добијање руског држављанства у поједностављеном поретку.

Лада Коротун,