Налазите се на страници > Почетна > Блог > Океански снови руске флоте

Океански снови руске флоте

22-05-2013 10:21:15 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Прошле недеље перспективе развоја Ратне морнарице са руководством министарства одбране разматрао је председник Русије Владимир Путин. Неке касније изјаве дају основе да се претпостави како руководство земље види ситуацију у целини.

Носач авиона неизбежан

Настављају се радови на стварању перспективног изгледа новог атомског носача авиона за нашу ратну морнарицу. Ове радове води низ пројектантских бироа и организација одбрамбено-индустријског комплекса у Санкт-Петербургу. О резултатима рада на конструисању перспективног носача авиона редовно стижу реферати у Министарство одбране РФ и главну команду Ратне морнарице, рекао је неколико дана после саветовања са председником врховни командант Ратне морнарице адмирал Виктор Чирков.

- Нама је потребан носач авиона не јучерашњице и не данашњице, већ заиста перспективни брод који је у стању да испуњава задатке у сарадњи са групацијом надводних бродова, подморницама, орбиталним групацијама космичких уређаја. Он треба да поседује широке могућности за вођење борбених дејстава у ситуацијама било које сложености, на сваком поморском или океанском театру војних дејстава.

Епопеја око носача авиона Ратне морнарице Русије траје већ скоро 10 година – о неопходности изградње новог брода ове класе говорило се још у првој половини 2000-их година. Данас постоји неколико фактора који омогућавају да се говори о могућности почетка изградње носача авиона као о реалној перспективи наредне деценије. Пре свега, то је очигледно разумевање да је флоти потребна сопствена авијациона подршка. Оно је ојачало узимајући у обзир оружане конфликте 90-их и 2000-их година уз учешће војно-поморских снага различитих земаља. Авијација, морнаричка између осталог, играла је у овим конфликтима једну од водећих улога. Ратна морнарица Русије има потребу за ваздухопловном подршком у разним сценаријима – од могућих конфликата са НАТО-ом до експедиционих оперција, самосталних или заједничких са неким у удаљеним регионима.

Министарство одбране заочело је и практичну реализацију планова формирања палубске авијације. Изградња и експлоатација два (можда четири) брода типа Мистрал, од којих ће први бити примљен у строј већ у наредних годину и по, даће руским морнарима неопходно искуство обраћања са савременим носачем хеликоптера које ће се спојити са искуством експлоатације носача авиона Адмирал Кузњецов.

Разрада новог пројекта носача авиона у споју са изградњом перспективног ваздухопловног комплекса бродске авијације, о којој се такође говорило са русководством ратне морнарице, омогућиће Русији да добије нови брод до тренутка када флота буде поседовала довољно идуство експлоатације таквих бродова и кадровску резерву за комплетирање посаде.

Наредне перспективе

Али појава новог носача авиона прилично је далека перспектива. Чак ако он буде започет 2015. године, увођење у строј ће бити најраније 2022-23. године. За то време флота треба да реши неколико насушних задатака. То је стварање нове инфраструктуре: радови се воде на већини руских база ратне морнарице у различитим правцима – од обнове тегљача и осталих помоћних бородва до изграње нових пристаништа, складишта, школских центара.

То је замена постојећих бродова и подморница совјетске изградње борбеним јединицама нове генерације. У наредних 10 година већи део бродова и подморница ће бити избачен из састава флоте због старости и изградња нових сада је врло значајна. Сада темпо изградње постепено расте, и може се рачунати да узимајући у обзир капитални ремонт и планирану модернизацију најсвежијих бродова и подморница совјетске производње флота може да избегне катастрофални пад бројности, који би је лишио могућности извођења бојевих задатака.

До краја текуће деценије ратна морнарица треба да добије око 30 борбених једница класе корвета/фрегата, најмање 15 малих артиљеријских/ркетних бродова и преко 20 подморница – од атомских носача ракета до вишенаменски дизел подморница. У наредних годину-две треба да започне иградња новог разарача. Попуна очекује такође обалску авијацију и снаге обалске одбрамбене флоте. Та обнова ће направити темељ на којем може да се гради стабилна и избалансирана океанска флота са носачима авиона између осталог.

Илија Крамник,