Дан Тихоокеанске флоте

22-05-2013 10:29:45 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


21. мај је Дан Тихоокеанске флоте. Празничне манифестације у читавом Владивостоку су започеле свечаним подизањем државних Андрејевских застава на бродовима. Дан раније у местима где су лоцирани одреди флоте морнари су положили цвеће на споменике, моморијале и војничке гробнице.

Званични датум рађања Тихоокеанске флоте је 21. мај 1731. године. Тог дана царским указом је била основана Охотска флотила. Њен задатак била је одбрана источних граница Русије. Како говори сарадник Музејског меморијалног комплекса историје Ратне морнарице Русије Игор Боровик,

- Руски морнари на Далеком Истоку се су бавили у то време не само чувањем морских граница, они су направили много географских открића. А прво ватрено крштење борци тихоокенаске флоте су прошли 1854. године у време одбране Петропавловска Камчатског. Два руска брода, фрегата Аурора и транспорт Диана тада су се сурпотставили великој англо-француској ескадри, између осталог са паробродима који су уз помоћ десанта са мора хтели да заузму Петропавловск-Камчатски. Али два брода су одбила све нападе противника. Енглези и Французи су отишли тада срамно.

Од 1871. године главна база Тихоокеанске флоте постаје Владивосток. Скоро четврт века било је релативно мирно. Али после буржоаске револуције у Јапану ова земља је узела курс на доминирање у региону. Влда Русије империје је донела одлуку о јачању одбране Далеког Истока, настава Игор Боровик.

- Била је формирана Сибирска флотила, а затим се појавила Прва ескадра флоте Тихог океана, која се базирала у Порт-Артуру, изнајмљеном од Кине. Њена историја је везана са почетком руско-јапанског рата и изненадним нападом на друге луке у којима су се налазили руски бродови. Свима је познат подвик крстарице Барјаг у корејској луци Чемуљпо.

О том подвигу испевана је чувена песма Непријатељу се не предаје наш горди Варјаг, која је касније постала званична химна руских морнара. У време Другог светског рата око 140 хиљада припадника Тихоокеанске флоте било је послато на копнене фронтове. Своју храброст морнаричке стрељачке бригаде су испољиле у одлучујућој бици код Москве. Многи бродови и подморнице, прешавши пола земљине кугле, прешле су у састав Северне флоте и учествовале у поморским биткама против фашистичке Немачке. За време разбијања милитаристичког Јапана Тихоокеанска флота је искрцавала помроске десанте на Сахалин и на острва Курилског ахипелага.

Данас је дан Тихоокеанске флоте, као и свих флота Русије, бојево дежурство, маневри и освајање нове технике. Сада је земља добила могућност да значајно обнови флотску техничку базу, истиче главни уредник листа Национална одбрана Игор Коротченко.

- Перспективе Тихоокеанске флоте су везане за њену модернизацију и прелазак на нове борбене бродове и подморнице. Очекујемо да ће у првом реду бити модернизована подводна компонента. Флоти супотребни нови стратешки подводни носачи ракета класе Бореј. Затим ће се радити о изградњи бродова.

Првог јуна стартује летњи период обуке морнара Тихоокеанске флоте. Осим вршења борбене службе планирају се маневри са ратном морнарицом Кине и велики међународни маневри Римпак у којима ће учествовати више од 20 земаља. На јесен ће бити одржани заједнички руски-амерички маневри Тихоокеански орао-2013. Тихоокеанска флота заузима једну од водећих позиција у борби против пирата у региону Аденског залива. Тамо је већ било 8 одреда бродова. Крајем априла у Владивосток се вратио из далеког похода одред бродова који су осигуравали пловидбу грађанске морнарице у северозападном делу Индијског океана.