Томислав Николић: ново поглавље у сарадњи Србије и Русије

22-05-2013 11:34:47 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Србија и Русија се налазе пред новим поглављем узајамне сарадње, које ће омогућити постизање било каквих циљева, изјавио је у интервјуу за Итар-Тасс уочи планиране посете Русији председник Србије Томислав Николић.

„Један од наших приоритета је економска сарадња Србије и Русије, заснована на блискости језика, религије, историје и културе“, - рекао је Николић. „Србија у прошлости није у довољној мери користила потенцијал који јој даје блискост са Руском Федерацијом“, - сматра он. „Осим тога, неки представници бившег руководства Србије нису били потпуно искрени са Русијом и то је изазвало велику штету нашој земљи“, - пожалио се председник. „Многе шансе нису искориштене, многе шансе су пропуштене“.

Ипак, каже он, „за последњу годину је успело променити ситуацију из корена. Сигуран сам да се пред нама отвара поглавље, које ће доказати да можемо постићи било које циљеве, уколико се ујединимо“, - резимирао је Николић.

За време посете највишег руководства Србије планирано је потписивање споразума о стратешкој сарадњи. То ће бити кључни документ за будућу сарадњу Београда и Москве. Посебна пажња се поклања економској сарадњи, размени робе и стратешким инфраструктурним пројектима, координисаном деловању на међународној политичкој сцени, посебно по питању одбране Косова и Метохије.