Русија-Србија: Наша локомитива јури напред

24-05-2013 04:44:46 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


У Београду је потписан споразум о реконструкцији железничке инфраструктуре Србије. Уговор су потписали директор РЖД Интернешнл Сергеј Павлов и руководилац Железница Србије Драгољуб Симоновић.

Треба истаћи да се Србија прилично дуго налазила у процесу тражења инвестиција за овај сектор. На пример, постојала је идеја да се на пругу усмере кредити намењени за друге области, мада овај пројекат није наишао на разумевање код чиновника Европске банке за реконструкцију и развој. Излаз је нађен у Москви: модернизација ће се вршити на рачун кредита у висини од 800 милиона америчких долара, који је Русија одобрила Београду. Још 140 милиона ће обезбедити сама Србија. Међу важним правцима се могу издвојити стратешки важна деоница паневропског Коридора 10 и део пруге Београд-Бар, где се на 200 километара налази бар исто толико тунела и мостова. У железницама Србије ће се, такође, појавити и дизел возови руске производње.

Важан моменат је укљученост саме Србије у рад, истакао је на церемонији потписивања споразума премијер Ивица Дачић.

- Желим, такође, да подсетим, да ће најмање половина ових радова изводити наше домаће фирме. Значи, овај уговор није само показатељ добрих односа Србије и Русије, већ је пре свега од животног значаја за развој наших железница и наравно за свеукупни развој у Србији. Реализација овог уговора ће бити подстицај подизању нивоа економских активности наших компанија, а самим тим и целе Србије.

Такође церемонији је присуствао и председник РЖД Владимир Јакуњин, који је био кратак. Он је то објаснио тиме што железничари више воле да раде.

- Сада се међу експертима и политичарима много говори о ренесанси железнице у свету. Међутим, постоје они који говоре, и они који раде. Са тачке гледишта развоја инфраструктуре железничког саобраћаја на евроазијском простору, то је први уговор таквих размера. То се десило захваљујући политичкој вољи руководства две земље и традиционално пријатељским односима које Руси осећају према Србима, и надам се Срби према Русима.

Руско-србски железнички пројекат треба да буде започет у септембру, а сви радови треба да буду завршени за пет година.

Наталија Белова, Тимур Блохин,