Делегације земаља чланица BSEC прогласиле посвећеност повећању економске интеграције

24-05-2013 05:15:46 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Шефови делегација земаља чланица Организације за Црноморску економску сарадњу (BSEC) потписали су заједничку декларацију о даљој економској сарадњи и развоју регионалне трговине. Ово је данас саопштила прес служба Министарства за економски развој и трговину Украјине.

''Делегације земаља чланица BSEC, препознајући изазове који се могу појавити, најавили су своју посвећеност да заједничким напорима прате повећање економске интеграције у Црноморском региону због доприноса одрживом економском расту, који је усмерен на стварање нових радних места, смањење сиромаштва, помоћ атрактивним инвестиционим приликама у оквиру региона и повећавање улоге у светској економици'', - изјавио је шеф украјинске делегације, први заменик шефа Министарства за економски развој, Анатолиј Максјута.

Према декларацији, донета је одлука да се привуку сродне структуре BSEC-а, Парламентарна скупштина BSEC, Пословни савет BSEC, Црноморска Банка трговине и развоја, Међународни центар црноморских истраживања и међународне финансијске организације, укључујући заинтересоване стране из света науке, бизниса, индустрије и банкарства, како би се промовисале међурегионалне инвестиције и повећала трговине, а такође и развила размена иновација међу заинтересованим странама.

За време састанка посебна пажња је посвећена могућностима рационалног коришћења природних ресурса. Познато је да постојеће научне и техничке могућности Црноморске области требају бити усмерене на јачање улоге региона у глобалној трговинској заједници.

BSEC је основана у јуну 1992. године Истанбулском декларацијом. Организација окупља 12 земаља: Албанију, Јерменију, Бугарску, Грузију, Грчку, Молдавију, Румунију, Русију, Србију, Турску и Украјину.