Руска страна ће финансирати србски део "Јужног тока" у износу од 1,7 милијарди евра - Путин

25-05-2013 11:21:48 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска страна ће финансирати србски део "Јужног тока" у износу од 1,7 милијарди евра и спремна је да у наредних неколико година уложи још милијарду и по евра. То је изјавио руски председник, Владимир Путин након разговора са председником Србије, Томиславом Николићем.

"Изградња србског дела предвиђена је за крај ове године," - рекао је он. "Укупна вредност средстава је 1,7 милијарди евра, а руска страна потпуно преузима финансирање," - рекао је Путин.

"Обавестио сам господина председника о томе да руска компанија, у наредних неколико година, планира да уложи још 1,5 милијарди евра у овај пројекат", рекао је председник Руске Федерације.

Изградња србског дела "Јужног тока" је приоритет, нагласио је председник Републике Србије, Томислав Николић, на конференцији за новинаре, након билатералних разговора. "Србија придаје велики значај реализацији пројекта изградње система за транспорт природног гаса "Јужни ток ". Као главна подршка скоре реализације пројекта "Србија је усвојила посебан закон, у којем је, изградња "Јужног тока", пројекат од посебног националног значаја", - рекао је Николић.

Према његовим речима, Србија је заинтересована за развој економске сарадње са Русијом. Таква сарадња има велики потенцијал за раст са стране обе земље, рекао је Николић, истичући да је сарадња је од посебног значаја у области пољопривреде. Овом приликом, председник Србије је рекао да је његово руководство активно укљученео у обнову српске привреде, привлачење страних инвестиција, како би економија земље била конкурентна и имала довољно робе да снабдева велико руско тржиште. "Позивам руске привреднике да учествују у овом процесу и да искористе све потенцијале и предности које се отварају након потписивања декларације ''О стратешком партнерству ", као и да искористе све остале споразуме и договоре који су постигнути између Руске Федерације и Републике Србије" - закључио је Николић.