У Москви ће се решити проблем европске безбедности?

24-05-2013 02:28:58 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Превазићи неповерење и изградити нови систем међународне безбедности - неопходност је коју диктира реалност данашњице. Представници Министарства одбране Русије надају се да ће у ово убедити своје европске колеге, на међународној конференцији „Војни и политички аспекти европске безбедности“, која је отворена у Москви.

Проблем изградње и очувања безбедности у Европи, променили су се током последње деценије. Ако је раније главна претња за западну Европу, како се веровало, долазила из совјетског блока, иза гвоздене завесе, сада постоје нови изазови, од којих је најозбиљнији- глобални тероризам. Европа, упркос спремности Русије, не жели да сарађује, оценио је шеф администрације руског председника Сергеј Иванов. Према његовим речима, такав приступ може имати опасне последице:

- Данас, сви су заинтересовани за ефикасну борбу против тероризма и екстремизма, али, нажалост, њено разумевање и поимање и даље је веома различито – и даље постоје двоструки стандарди. У овој области, такав став је посебно опасан јер директно доводи до повећања броја жртава услед тероризма, јачања положаја различитих радикалних покрета и група. Борба против ових претњи може се водити само на основу истинског поверења, искрено, руку под руку.

Још један озбиљни проблем европске безбедности јесте размештање америчког система глобалне противракетне одбране. Најављена као средство заштите од нуклеарних ракета из Ирана и Северне Кореје, у Европи је она размештена готово по западним границама Русије и реалну опасност представља за наше нуклеарне снаге. У оваквој ситуацији, када је позиција размештања елемената ПРО у Европи готово сама по себи циљ, залог европске безбедности би требало да постане документ из Вашингтона који би гарантовао да овај систем неће бити употребљен против Русије, подвукао је Иванов.

Руски војни ресор такође планира да размотри са својим европксим колегама проблем контроле над обичним наоружањем. Наш прекоокеански партнер САД, активно иступа за смањивање стратешког нуклеарног наоружања у целом свету. Имајући у виду технички развој нових образаца обичног прецизног наоружања требало би размислити и о његовом ограничавању, изјавио је начелник Генералштаба Оружаних снага Русије Валериј Герасимов:

- Уз смањење стратешког нуклеарног оружја, утицај ових система на равнотежу моћи, чак ће се повећати. Прецизно навођено оружје, није предмет било каквих квантитативних, квалитативних или територијалних ограничења, може да се користити за нападе на стратешке циљеве. Дакле, залагање за смањење нуклеарне напетости, не можемо на рачун војне безбедност наше земље, само смањити стратешко нуклеарно оружје, остављајући изван оквира дијалога друге врста наоружања, у којима неки од наших партнера имају несумњиве предности.

Очекује се да ће резултати конференције довести ка јединственом ставу у смислу читавог низа питања и спремити основу за будуће конструктивне споразуме, у циљу стварања новог система безбедности у Европи.

Григориј Миљенин,