Кина-ЕУ: расте турбулентност у односима

26-05-2013 02:34:40 | | Глас Русије, © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Односи између Кине и ЕУ су доспели у зону високих турбуленција. Прекинута је прва рунда кинеско-европских преговора о регулисању трговинског спора у вези с увозом соларних батерија кинеске производње.

Трговинска комора за увоз и извоз производа машиноградње и електронике КНР је за прекид консултација оптужила Европљане. Скандал је избио уочи прве посете Европи новог руководиоца кинеске владе Ли Кећенга. Премијер Државног савета КНР Ли Кећенг ће посетити Швајцарску и Немачку. По случајној подударности управо ове две земље су једни од најактивнијих увозника соларних батерија из Кине. У Немачкој је низ кинеских компанија још пре неколико година буквално одреда купио локалне организације које се баве разрадом и производњом ових производа. Кад се испоставило да је кинеска експанзија постала вапијућа чињеница било је већ касно – раскинути уговоре о апсорпцији значи одвести целу област у банкрот.

Тада су Европљани и започели трговински рат који се сад заухктава. Оптужили су Кинезе за дампинг. Почетком маја Европска комисија је подржала одлуку о убирању додатних увозних царина у износу од 37 до 68 процената. Тако Европљани намеравају да направе штит за испоруку кинеских производа по ниским ценама. Одлучено је да се почетак новог трговинског рата ублажи преговорима о питањима цене. По подацима трговинске коморе КНР Европљанима је понуђен план за излазак из кризе. Они, по речима председника коморе Ван Гујцина нису показали искрену жељу да ступе у дијалог, одлучно су одбацили кинески план и потпуно су одбили да одговарају на питања. И премда је прекинути сусрет носио назив прве рунде консултација, највероватније је да ће бити и последњи. Сад ће се трвењима између ЕУ и Кине највероватније бавити већ СТО, сматра стручњак Института за Европу РАН Владислав Белов:

- Мислим да ће ово постати предмет разматрања у одговарајућим судским инстанцама и структурама СТО. То се може назвати законом џунгле где опстаје најјачи с тачке гледишта умећа коришћења ових или оних правних инструмената. У сваком случају, овај скандал је за СТО, за правила трговине – велики минус.

Неуспех преговора у вези с ценама кинеских соларних батерија је долио уље на ватру у новој фази трговинског рата. Почетак је представљала одлука Европске комисије да почне антидампинг и антидотациону истрагу везану за мреже бежичне везе и кључну опрему за њих, који су произведени у Кини. Притом је игру против Кине Европска комисија започела искључиво на своју иницијативу, вероватно се препустивши инерцији размишљања противника развоја сарадње с Кином. На ово је скренуо пажњу директор Института за проблеме глобализације Михаил Дељагин:

- И прописи СТО и норме европског права предвиђају врло строго кажњавање спољашњих конкурената. Али за то ови спољашњи конкуренти треба да причине неку, чак и евентуалну штету неком европском предузећу – да доведу до смањења његове добити, затварања радних места на територији Европе. Ово је први случај кад нема настрадалих, а кривци су, изгледа, већ проглашени. Јер, у ЕУ нема компанија које би се обратиле Европској комисији с жалбом на кинеске произвођаче опреме за мобилне везе и мрежне системе.

Прва посета премијера Државног савета КНР Лија Кећенга Европи почиела је у петак. Међутим, на њу су већ бацила сенку минимум два велика трговинска скандала. Да ли ће премијер успети да угаси пламен трговинског рата? Ако су инциденти изазвани намерно како би се Кини показали зуби, Ли Кећенг може Европљанима да покаже песницу. И да не отвори свој кофер с новцем који је ЕУ сад крајње неопходан због дужничке кризе.

Николај Кашо,