„Ангара“ гарантује независно лансирање у космос

26-05-2013 02:41:38 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Руска ракета-носач нове генерације „Ангара“ креће на место будућег старта. У Центру „Хруничев“ – фабрици-произвођачу космичке технике почео је утовар на железничке контејнере њених степеница. Предвиђено је да се ракета из Москве пошаље на космодром Плесецк 27. маја. А прво лансирање је планирано за мај 2014. године. Грандиозни пројекат који отвара нове могућности руској космонаутици улази у завршну фазу.

Увођење у експлоатацију ракетног комплекса „Ангара“ дозволиће Русији да лансира космичке апарате свих типова са своје територије и обезбедиће јој независно гарантовано допремање у космос. Нова ракета има предности у поређењу с постојећим узорцима ракетне технике, истиче главни конструктор КБ „Салут“ који улази у састав Центра „Хруничев“ – Јуриј Бахвалов:

- Главна предност комплекса „Ангара“ се састоји у његовој модулности. Он се прави уз коришћење универзалних ракетних модула, што омућава изградњу ракета-носача различитих категорија. Осим тога, омогућава да се изврши експериментална обрада само на једном модулу, што битно смањује трошкове њене производње. Можемо да направимо читав низ ракета-носача с дијапазоном од три до 50 тона терета, који се изводи у орбиту.

„Ангара“ је серија перспективних еколошки чистих ракета-носача различитих категорија: лаке, средње и тешке. Оне се праве на основу универзалног ракетног модула с моторима на кисеоник и керозин. Главна технологија се састоји у томе да се све три машине праве од два саставна дела – то је ракетни модул првог степена и модул другог степена. У зависности од броја модула појављују се „Ангара“ лака – један ракетни модул првог степена, „Ангара“ трећа – три ракетна модула првог степена и „Ангара“ пета – пет модула првог степена. Ракете су прављене крајем ХХ – почетком XXI века и природно, битно се разликују од апарата који су прављени раније. Говори први заменик генералног директора предузећа Владимир Нестеров:

- Ово је повезано с материјалима, с техничким, конструкторским и научним решењима. Карактеристике машине које се тичу тежине су, с обзиром на то да су примењени нови материјали и технологије, изнад оних који су се раније могли добити приликом израде ракета. Овде је потпуно другачији систем управљања, направљен је на бази РДРМ – ракетне дигиталне рачунске машине, битно је побољшан систем за мерење.

По речима Владимира Нестерова, ракета-носач „Ангара“ ће се пре свега лансирати с космодрома Плесецк. Ракета ће у космос допремати терет на основу државних наруџбина, односно по линији Министарства одбране и Роскосмоса. Стартни комплекс у Плесецку се тренутно налази у завршној фази изградње, у току је завршна монтажа опреме. У новембру ове године треба да буде спреман за обављање комплексних тестирања.

Што се тиче новог руског космодрома „Восточниј“ на Далеком истоку, тамо је у току изградња стартног комплекса за ракету-носач „Сојуз“ свих модификација. У другој фази се планира изградња стартног комплекса за „Ангару“. Њено прво лансирање с космодрома „Восточниј“ треба да буде извршено 2018. године.

Олег Нехај,