Перспектива европске "револуције шкриљаца"

26-05-2013 02:06:23 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/SkyTruth/cc-by-nc-sa 3.0/ v |


Енергетска политика ЕУ је једна од главних тема самита уније који се одржава у Бриселу. Дебата се води око будућности гаса из шкриљаца у Европи. Упркос великим надама које се полажу у ову врсту горива, конкретних резултата још увек нема. У овом тренутку, перспектива гаса из шкриљаца изазива много сумњи.

Међу онима који у Европи са посебним нестрпљењем очекује доток јефтиног гаса из шкриљаца налази се и Литванија. Она је сада у потпуности зависна од руског гаса, који се испоручује у оквиру дугорочних уговора. Недавно, председник Литваније Даља Грибаускајте изјавила је да много очекује од алтернативног америчког гаса. У Европи очекују да ће САД, где су нове технологије снизиле цене и у потпуности задовољиле потребе за гасом у земљи, уклонити ограничења на извоз. Спремност да САД постану извозници јефтиног гаса на светско тржиште, потврдио је и Барак Обама. Истина, то ће бити тек 2020 године. Политичари у САД и даље воде дискусије - да ли да се рударским компанијама дозволи слободна продаја нафте у иностранству. Тренутно се ради о врло малим количинама, каже директор Фонда за развој енергетике Сергеј Пикин.

- Да би САД почеле активно да извозе ову врсту сировине, потребно је да се створи инфраструктура за проток гаса и његову испоруку крајњем потрошачу. При том, треба знати да САД теже ка повећању удела гаса у билансу деривата. Потрошња гаса у САД расте, и тај гас који се производи у САД одлази на домаће потребе.

Истовремено, америчке компаније показују спремност да помогну Европској унији у производњи европског гаса из шкриљаца. И у самој Литванији је компанија Chevron почела припреме за његову производњу. Очигледно, земљи не даје мира искуство Пољске, где власти озбиљно рачунају на своју "револуцију шкриљаца". Влада планира да добије приступ ресурсима који се, наводно, процењују не на стотине милијарди кубних метара, већ на неколико трилиона. Подељено је више од стотину концесија за развој. Истина, у последњих неколико година од ових планова одустају и саме корпорације. То је био случај са, на пример, пољском државном компанијом Lotos, америчком Exxon Mobil и канадском Talisman Energy. Последња је, између осталог, саопштила да исплативост производње гаса из шкриљаца није откривена. Мишљење пољског политиколога др Лешека Сикулског:

- Еуфорију око гаса из шкриљаца посматрам кроз призму америчког елемента у међународној политици. То се односи не само на Пољску, већ и на друге европске земље. САД формирају глобално енергетско тржиште. Морамо се запитати шта је резултата ове медијске кампање у Европи, спонзорисане од стране Сједињених Америчких Држава. У ствари, на добитку су САД и америчке компаније, пошто је та еуфорија и њено ширење довело до лакшег уласка америчких корпорација на европско тржиште. Такође, треба имати на уму да САД покушавају да по сваку цену спрече позитивне односе између ЕУ и Русије у области енергетике.

Још један аспект проблема гаса из шкриљаца су еколошке последице, које нису до краје изучене. Није искључено, да би ефекатом из другог плана могло бити загађивање ваздуха, воде и земљишта токсичним материјама. Није изненађујуће, што у Европи, у овом тренутку има много противника неконвенционалног гаса, међу којима су, на пример, Француска, Италија, Холандија и Аустрија.

Леонид Гурјанов,