ЕУ ће нанети ударац банкарској тајни

26-05-2013 01:09:42 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Jim D. Woodward/cc-by/ vost |


Нови ударац банкарској тајни може бити причињен већ ове године. На последњем самиту Европске уније лидери земаља су се договорили да ће дорадити одговарајућу директиву Европске комисије до краја 2013. године.

Уколико процес буде крунисан успехом, у току наредне године ће бити припремљен правно обавезујући текст овог документа. А систем за аутоматску размену информација о приходима које ова или она лица добијају од својих банкарских улога почеће да функционише већ почетком 2015. године. Напредак је постигнут и у преговорима с Аустријом и Луксембургом који су се у прво време противили иницијативи већине. Сад преостају договори са земљама као што су Лихтенштајн, Монако, Андора, Сан-Марино и, наравно, Швајцарска. Јер, ако оне остану по страни, улагачи који не желе да се зна за њихове приходе, неће имати проблема с тим куда да усмере своја средства. Ипак, стручњаци не сумњају да ће ЕУ наћи аргументе да убеди ове земље. По мишљењу управног директора групе компанија „АЛОР“ Сергеја Хестанова,

- Мале земље, које своју економију граде на експлоатацији банкарске тајне налазе се под јаким притиском развијенијих земаља. Чак и тако конзервативна земља као што је Швајцарска, начинила је велике кораке у сусрет откривању информација о улагачима. У овој ситуацији жеља малих земаља да сачувају банкарску тајну у својој јурисдикцији изгледа нереално.

Ценкање с европским земљама које не улазе у ЕУ је већ почело. Тако Лихтенштајн за почетак жели да изврши пореску амнестију клијената својих банака. Исто покушава да издејствује и Швајцарска за своје улагаче из Немачке. Ипак, већ раније, у недавној прошлости САД су успеле да убеде Берн на попустљивост – сад Швајцарска доставља информације о рачунима америчких грађана. Тако да полако, сли сигурно, банкарска тајна одлази у прошлост, у сваком случају у Еворпи. Процес иде на руку државама које се због избегавања плаћања пореза лишавају огромних износа. По оценама Европске комисије, губици буџета сваке године достижу на билионе евра. А банкарски сектор ће наићи на проблем одлива средстава, констатује шеф одељења за земље и регионе Института Европе Руске академије наука, Владислав Белов.

- Лишавање држава банкарске тајне ће несумњиво погоршати њихове конкурентске предности пошто ће у свету остати региони у којима ће се банкарска тајна и даље поштовати. Зато се може претпоставити да ће доћи до одлива капитала у ове земље.

Међу онима који ће с радошћу примити средства улагача европских банака стручњаци наводе пре свега азијске јурисдикције. На пример: Сингапур, Хонгконг, Малезију и Уједињене Арапске Емирате.

Леонид Гурјанов,