Електромагнетно поље за испитивање мозга

26-05-2013 03:34:56 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/Alesa Dam/cc-by-nc-sa 3.0/ |


Руски лекари сад могу да истражују људски мозак уз помоћ електромагнетног поља. Ова метода помаже у лечењу болести као што су епилепсија и Паркинсонова болест.

То се обавља у Центру за неурокогнитивна истраживања при Московском психолошко-педагошком универзитету. Уникална лабораторија, једина у Источној Европи. Мала просторија у чијем центру се налази комплекс најновијих дијагностичких инструмената под условним називом „шлем“. Човек седа у фотељу, ставља „шлем“ на главу и оператер за компјутером буквално „види“ шта има у глави.

Видео на екрану монитора је као пренос са свемирског брода. Само што у њему не учествују космонаути, већ научници психолози. Ипак, имају подједнако озбиљне задатке. Траже делове с патологијом који изазивају различите психичке и неуролошке болести. Дубину мозга испитују уз помоћ специјалног електромагнетног енцефалографа, истиче руководилац Центра за неурокогнитивна истраживања при Московском психолошко-педагошком универзитету Татјана Строганова:

- Инструмент мери магнетну активност ћелија вашег мозга. Кад се ћелије налазе у радном стању оне генеришу око себе електрично поље.

Електромагненти енцефалограф ради слично као матнетно-резонансни томограф. Међутим, разлике су битне. МРТ подвргава мозак утицају магнетног поља. А магнетни енцефалограф региструје и најслабија колебања магнетног поља до којих долази приликом рада великог мозга.

Електромагненти енцефалограф је изузетно осетљив инструмент. Зато је да на уређај не би утицало природно зрачење Земље инструмент смештен у специјалну екранизовану камеру.

Нова дијагностичка метода је већ испробана на болесницима који пате од епилепсије. Лечење медикаментима им није помогло. Значи, предстојала им је операција на одстрањивању дела мозга који одговара за нападе, каже научни сарадник Центра за неурокогнитивна истраживања при Московском психолошко-педагошком универзитету Александра Коптелова:

- Лекари су успели да виде да се жариште епилептичке активности налази истовремено на неколико места. А да то нису приметили врло је вероватно да се после хируршке операције пацијент не би ослободио напада.

Истом методом се могу открити и узроци других озбиљних болести као што су шизофренија, Алцхајмерова болест и аутизам.

Руски научници сматрају да ће нова апаратура помоћи неурофизиолозима да у најближој будућности завире у подсвест.

Станислав Каљакин,