Сирија: конференција наде

27-05-2013 12:43:54 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Ове недеље су званични Дамаск и сиријска опозициа уз подршку међународних посредника наставили консултације о одржавању мировне конференције за Сирију. Она би могла да се одржи већ у јуну.

На позадини таквог, чинило би се, конструктивног процеса неки европски и арапски стратези изјављују о неопходности опширне, између осталог и војне, подршке противника Башара Асада.

У вези са тиме руски новинари, који су посетили Сирију, поднели су УН-у видеоматеријале о хемијском нападу, који су највероватније извршили екстремисти у предграђу Алепа крајем марта. Министар унутрашњих послова Немачке Ханс-Петер Фридрих је са своје стране саопштио о учешћу стотина терориста с европским пасошима у саставу оружаних сиријских групација. За цивилизовану Европу то није добар знак. Раније или касније ти искусни држављани ће се вратити у отаџбину и могу да наставе глобални џихад.

Управо ту сумњиву публику подржавају европски политичари, што је у најмању руку чудно и недоследно. Директор центра стратешке конјунктуре Иван Коновалов је покушао да процени квалитативни састав смртних непријатеља Башара Асада.

- Тешко је погодити укупан састав снага сиријске опозиције. Међутим, добро је познато да велики део у тим снагама сачињавају међународни џихадисти. То су људи, који воде џихад по читавом свету. Зато су они били и у Либији, например, и у другим жариштима. Тамо је била велика интернационала радикално расположених екстремиста.

Нису мирне ни границе Сирије. Настављају се сукоби сиријских и израелских специјалних ресора, што не може да резултира ничим добрим. Сиријске јединице су упериле у јеврејску државу ракете, свака од којих може да носи бојеву главу тешку око пола тоне. Ракетне снаге су добиле наредбу да нападну Тел-Авив у случају напада на сиријске објекте. Турске власти су изјавиле о изградњи зида, дугачка два километра, на граници с Сиријом у једном рејону, где је недавно дигнут у ваздух минирани аутомобил.

Таква је реалност, у којој се припрема мировна конференција, коју су предложиле Русија и САД, а с којом су повезане велике наде. Међутим, ни ту није све у реду.

Остаје под знаком питања главни циљ конференције - хоће ли успети да се формира нека влада националне слоге, која би била способна да обустави крвопролиће? Нема јединства између Русије и Запада по кључном питању – о даљој судбини Башара Асада. Иначе, све то неће укинути неопходност дијалога, - сматра експерт Института стратешких процена и анализа Сергеј Демиденко.

- Основни међународни учесници, имслим на САД, Русију и ЕУ, полако почињу да траже неке заједничке ставове по том питању. Добро је и то, што су Русија и ЕУ, као и САД имају блиске ставове у вези са тиме, каква је заправо сиријска опозиција. Сасвим је очигледно да она неће бити у стању да преузме власт после пада режима Башара Асада, ни да изведе земљу из кризе. То су два важна момента, на чијој основи је могуће развијати дијалог.

Међутим, Москва изјављује о свом принципијелном ставу у сиријској проблематици, - изјавио је у петак помоћник председника РФ Јуриј Ушаков. Руске власти сматрају: пре свега, неопходно је да супростављене стране почну преговоре. После тога ће сиријски народ одлучити ко мора да управља земљом.