Руски уметник минираће Венецијанску лагуну

27-05-2013 02:53:43 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Првог јуна у Венецији започиње бијанале савремене уметности које ће трајати до краја новембра. Тамо ће руски уметник-проналазач Сергеј Катран поставити арт-мине које по замисли аутора треба да се супростављају примитивизму, комерцијализацији, секундарности у простору савремене уметности.

29. маја уметник ће извршити својеврсни излазак ван граница првобитне уметничке делатности. Катран планира да спроведе акцију Минско поље – Територија уметности. На месту где пристају јахте, поред главног улаза у Вртове Ђардини, на водама Венецијанског залива тачно сат времена пре отварања Руског павиљона Катран ће поставити своје арт-мине. Арт-мине су гумени модели мина који неће експлодирати. Мине нису намењене бојевим дејствима или традиционалном изазивању експлозије, њихова задатак је да одреде и чувају територију намењену слободној уметности.

Акција стиче све већу популарнсот код савремених уметника. Последњих година гласне акције разних арт-група, као и делатност појединих уметника много пута су шокирале јавност у Русији и свету. Истина, аутори често морају да доказују да њихова дела нису хулиганство, као то може да се учини неприпремљеној публици, већ права уметност. На пример, британском уличном уметнику Бенксију пошло је за руком да промени тачку гледишта на графите. Ако су недавно натписи на зидовима били разамтрани као вандализам, сада је то улична уметност, а предтавници британских власти предлажу да се изради закон о њиховој заштити.

Сергеј Катран се прославио као уметник- проналазач: његова дела подсећају на лабораторијске уређаје или футиристичке машине. Он такође ствара инсталације и објекте на споју уметности и науке, моделује загонетне организме, који можда никада нису постојали, мада они, према његовим објашњењима, откривају тајну порекла живота. У најбољим традицијама представника актуалне уметности своју акцију Венецији уметник је најавио Декларацијом у којој је означио освовне тачке своје „експлозивне“ концепције:

- За време акције планирам да поставим арт-мине у Венецијанској лагуни поред Вртова Ђардини. Сматрам да је територија уметности минско поље, окренуто унутар себе. Путујући том територијом, стално се подвргаваш ризику да налетиш на мину. Примитивизам, звездана болест, комерцијализација, секундарност – то није пун списак свих има са којима може да се суочи човек који ступи на територију савремене уметности. Али то је такође минско поље окренуто споља. Они служи као заштита уметницима и гледаоцима. Од комерцијализације, примитивизма, звездане болести, секундарности... од свега оног од чега болује савремени арт-свет.

Да ли ће дела Сергеја Катрана произвести експлоzију у свести заслужних посленика савремене уметности и осталих учесника уметничког процеса који су стигли на 55. Венецијанско бијенале савремене уметности, знаће се ускоро. Сам утметник не искључује могућност прилично оштре реакције на своју акцију – како од стране учесника бијенала, тако и од стране власти.

Армен Апресјан,