У Москви уручена књижевна награда Патријарха

27-05-2013 10:06:39 | | Глас Русије, фото: «Вести.Ru»/ vostok.rs |


У Москви су уручене књижевне награде Патријарха, које носе име светаца Ћирила и Методија. За разлику од претходних година, ове године имамо 3 победника. Свечана додела награда се одиграла у главном катедралном сабору Русије- храму Христа Спаситеља уз учешће поглавара Руске православне цркве патријарха Кирила.
Алексеј Вараламов, Станислав Куњаев, Јуриј Лошиц су добили награду за 2013.годину. Избор није био лак, говори Патријарх Кирил:

- Изабрати победнике није било лако. Сви су они сакупили практично једнаки број гласова, а чак, не бих их делио на прво, друго и треће. Такође, захвалан сам свим номинантима, који су својим радом, својом грађанском позицијом или простим људским погледом на мир и вером створили могућност да се много људи окрене прекрасној традицији руске литературе.

Писац, филолог и научник историје руске литературе 20.века Алексеј Вараламов познат је у Русији и ван ње, по својим проницљивим причама и романима о својим савременицима. На листи овог писца већ стоји неколико награда: руски „Антибункер“, „Велика књига“, премија Александра Солжењицина и Лајпцишког литературног клуба „Lege artis“. Актуелна награда је за писца неочекивана. А сам Вараламов каже да је срећан и збуњен, да заправо још не верује да се све ово догодило.

Главни уредник журнала „Наш савременик“ Станислав Куњаев написао је 22 књиге и збирке стихова. Његова поезија је преведена на бугарски, чешки и словачки. Књижевна награда Патријарха за мене је посебно признање, рекао је Куњаев:

- Родио сам се и растао на древној калушкој земљи, која је одувек била православна. У тешким временима, када сам био дечак, младић, мене су увек привалчили центри духовног живота. И када сам својевремено прочитао једну од књига, како су се у време једне од победа под Севастопољем током Великог отаџбинског рата у граду чула црквена звона, као на Ускрс, то ми се урезало у моју дечачку памет, заувек.

Књижевна награда која носи име светих апостола Ћирила и Методија била је установљена одлуком Светог синода Руске православне цркве у децембру 2009.године, на иницијативу патријарха Кирила. Додељује се за свеукупни литературни опус од 2011.године. Постоји само једна номинација „За допринос развоју руске летратуре“.

Милена Фаустова,