„Вечита љубав“ Италијана у Русији

27-05-2013 04:37:24 | | Глас Русије/ vostok.rs |


У московској галерији AD ARTE отворена је ауторска изложба италијанског сликара Масимилијана Робина „Eternal Love“.

„Гласу Русије“ Мисимилијано Робино је испричао,

- Када почињем са радом на платну ја немам потпуну представу шта ће испасти. Једноставне линије, које се појављују на платну помажу у креирању хармоничног простора, савршених облика. Боје само дају равнотежу овој хармонији.

Оштри углови и праве линије на платнима Масимилијана Робина хармонично се уклапају са меким, заокругљеним прелазима. Сликар прилази чистом платну са лењиром и шестаром и почиње стварање паучине од једноставних геометројских облика. Уз музику бароко фигуре се преплићу, добијају боју и дубински простор. Тако се рађају узузетно необични, магнетски привлачни светови.

На изложби у московској галерији AD ARTE заступљени су новији радови сликара. Како каже Масимилијано Робино, он је постигао свој индивидуални стил, који је назвао „Пројекционизам“. У основи стваралаштва сликара је жеља да прикаже сву разноврсност концепција погледа на свет преко чисто геометријских облика. Аутор признаје, да је његова уметност – езотерика, испуњена хармонијом и равнотежом.

Понекад се стиче утисак, да су дела Робино на неки начин агресива: велики број оштрих углова, наглих прелаза у његовим композицијама делују претећи. Међутим осећај нападности се нивелише меким колоритским решењем: италијански сликар одбацује коришћење чистих боја, а благе нијансе плавог и зеленог стварају задовољство и отварају посетиоцу простор за фантазију.

Италијански арт-критичар Фортунато д’Амико сматра, да је могућност „поимања простора боје и облика у сликама Масимилијана Робина – занимљива вежба за сваког ко је заинтересован да схвати самог себе, то је игра на рубу реалности и илузије“.

Приликом излагања својих радова Масимилијано Робино намерно не даје њихове називе, они су скривени од посетиоца изложбе, постоји само општи назив експозиције. На тај начин, сваки посетилац има прилику да буде аутор концепције појединог дела, фактички постаје коаутор сликара.

На московској изложби по први пут су заступљене светлеће инсталације из огледала. Огледало је стари симбол вечности, које омогућава Масимилијану Робину да појача филозофски значај својих радова: бесконачност и бесмртност који се само назиру на платнима, на овај начин постају практично опипљиви.

Армен Апресјан,