Либански фронт сиријског рата

29-05-2013 09:42:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Либан се фактички претворио у још један фронт грађанског рата у Сирији. У суботу 25. маја лидер либанске шиитске групације Хезболах шеик Хасан Насрула објавио је непомирљиви рат сиријским припадницима Ал-Каиде. Он је изјавио да се војнициХезболаха већ боре против сиријских исламиста на страни Башара Асада.

Већ наредног дана, 26. маја, у јужном предграђу Бејрута, то је упориште покрета Хезболах, експлодирале су две ракете. Сиријски комфиликт се шири на Либан баш у време када се ради на припреми нове конфернције о регулисању сиријске кризе.

Опозиционом режиму Башара Асада "Сиријска слободна армија" је запретила да ће нанети нове ударе на Бејрут и Триполи – то је други по величини либански град – као одговор на мешање бораца шитског Хезболаха у сиријски конфликт.

Руски експерти кажу да пре или касније либански фронт сиријског рата мора да се отвори. Увлачење Либана у сиријски грађански рат било је предодређено. И у ствари Либан у њему одавно учествује, говори председник руског Института за Блиски Исток Јевгени Сатановски.

- Либан ће увући у сваку ситуацију војног сукоба Сирије по одређењу, почев од читаве историје Сирије и Либана. Ми знамо да је Сирија неибежно била увлачена у сваки војни конфликт у Либану. Тако ће и Либан бити укључен у сиријски грађански рат. Организација Хезболах је шитска организација. У овкиру религиозних ратова сукоб са Ал-Каидом у Сирији за њу је сасвим природно стање.

Сиријска опозиција и Ал-Каида углавном се састоје од сунита, подсећа Јевгениј Сатановни. Шитски Хезболах је увек водио са Ал-Каидом жестоку борбу у оквиру међуконфесионалних ратова на Блиском Истоку. Владајући режим Башара Асада припада алавитској грани шита.

Како је изјавио шеик Хасан Насрула, непомирљиви исламисти који контролишу програничне регионе са Либаном, представљају опасност не само по шите, већ и све либанске заједнице. Осим тога, рекао јеон, Хезболах не може да допусти пад Сирије. То ће, по речима Насруле, довести до губутка Палестине и израелског заузимања Либана.

Конфликт у Сирији треба разматати у ширем контексту међурелигиозног сукоба на Блиском Истоку, сматра аналитичар руског Инстутута за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко.

- Територијом Сирије сада пролази извесна линија поделе, граница између шитских и сунитских светова. То је фронт њихове борбе, који се преместио из Ирака у Сирију. Хезболах је један од ударних штиских одреда, кој се бори против сунитских екстремиста. Ову рану су отвориле САД. Упавши својевремено у Ирак, оне нису помислиле о последицама које ће имати овај упад. Једна од најтежих геополитичких последица постао је фактички рат између шита и сунита. Што ми видимо у Сирији.

Шити чине до 35% становништва Либана и иступају у подршку својих једновераца алавита који су на власти Дамаску. Генерални секретар УН Бан Ки Мун је позвао данас присталице Хезболаха да се држе по страни од конфликта у Сирији. Ипак тешко да овај позив може да утиче на ситуацију. У међувремену касно увече 27. маја у Паризу министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров ће се састати са државним секретаром САД Џоном Керијем и министром иностраних послова Француске Лораном Фабиусом, како би размотрили припрему за Женевску конференцију о регулисању ситуације у Сирији.

Андреј Федјашин,