Зашто западни џихадисти иду у Сирију?

29-05-2013 09:45:50 | | Глас Русије, фото: en.wikipedia.org/cc-by-sa 3.0/ vostok.rs |


Шта је заједничко између нереда у предграђима шведске престонице и догађаја у Сирији, или на пример на Малију? По мишљењу низа експерата, таква веза постоји, и она је сасвим очигледна, мада Запад не жури да је призна.

Суштина је у томе што проблематичне земље извозе своју нестабилност у друге регионе света. Али реч није о томе што Азија и Африка деле своју нестабилност за просперитетним Западном.

Власти Канаде, Велике Британије, Белгије, Француске, Немачке, признају да њихови грађани ратују у Сирији као плаћеници. Постоје и подаци да међу плаћеницима има и оних из Северне Европе. Зашто грађани ових држава које се сматрају просперитетним иду да убијају у другим земљама?

Сада, осветљавајући масовне нереде у предграђима Стокхолма, европски медији труде се да не примећују незгодан по Европу расни и национални аспекат. Кажу да се буни омладина која није нашла своје место у друштву и то је истина. Говоре о неуспесима у социјалној и радној политици Шведске. И то је истина, мада пре тога шведску социјалну политику називали су најбољом у Европи, и појавио се чак термин „шведски социјализам“. Не говоре само о томе да ако не сто одсто, онда 90% бунтовника су или исељеници из Азије и Африке који су добили шведске пасоше, или њихова деца.

У том смислу Стокхолм се ничим не разликује од париских предграђа обухваћених пламеном 2005. године или од запаљених квартова енглеских градова 2011. године. Људи који су дошли својевремено у Европу у потрази за бољим животом, овим животом данас нису превише задовољни. У сваком случају многи од њих. И деца која су имала од рођења држављанство нове домовине такође. И не ради се само о томе што породице исељеника из Азије и Африке живе у просеку горе у материјалномплану, него староседеоци. Једна од главних примедби је то да су се према њима, како они сматрају, односили као према људима друге класе. Сиромаштво, макар и релативна, у споју са повређеним етничким поносом даје експлозивну смесу.

Исте ове копоненте – сиромаштво осећај социјалне неправде сматрају се идеалном средином за тероризам.

На Западу нема недостатка у вербалним проклетствима на рачун џихадиста из Ал-Каиде и других сличних организација. У пракси изасланици ових структура делују на Западу практично отворено. О чему се ту ради? Мишљење политиколога Виктора Надеина-Рајевског.

- Понекад се чини да на Западу десна рука не зна шта ради лева. На пример, француске трупе ратују против терориста одреда Ал-Каиде у Малију, док други терористи истих одреда ратују у Сирији на страни антивладиних снага, које имају подршку Француске. Али ту нема противречности. То је типична политика западних двоструких стандарда. Ако су зличинци убили британског војника у Лондону, то није обично кривичо дело, већ терористички акт. Али када естремисти из других земаља који су се утврдили у Лондону годинама или деценијама врше пропаганду међу британским и страним муслиманима, то није никакво подстицање на тероризам, већ слобода говора. Тачније тероризам је само онда када се наноси штета интересима Запада. Са таквим прилазима било би наивно очекивати победу над међународним тероризмом.

Што се тиче учешћа џихадиста, грађана западних земаља у ратовима у другим регионима, сада западне специјалне службе изражавају некакву забринутост. Али не зато што су отишли у другу земљу да пуцају и убијају, већ зато што затим могу да се врате. За западне структуре безбеднсоти било би удобније када би превише узбуђени локлани џихадисти отишли негде даље.

В. Надеин-Рајевски, Е. Ермолајев