Налазите се на страници > Почетна > Блог > Киргизија: заседање ОДКБ

Киргизија: заседање ОДКБ

29-05-2013 09:49:18 | | Глас Русије, фото: POLIT.UZ/ vostok.rs |


Земље ОДКБ забринуте су због непредвидивог развоја ситуаицје у Авганистану. То ствара опасност по регионалну безбедност и стабилност, стоји у завршној изјави Савета министара иностраних послова, које је одржано у главном граду Киргизије.

Главно питање на дневном реду је бојева способност армије земаља чланица ОДКБ. До овог тренутка општи војни одреди организације биле су колективне снаге за брзо реаговање. Сада се земљама чланицма предлаже да разматрају армију као јединстени организам који може да одбија све опаснсоти. По речима генералног секретара ОДКБ Николаја Бордјуже, документ омогућава да се осигура компатибилност војних контигената у току њихових заједничких дејстава.

- Размотрили смо питања развоја војне компоненте, јачања војног потенцијала ОДКБ у контексту оних одлука које су донели председници у децембру 2012. године. Размотрили смо контретне кораке за минимализацију опасности са којима се суочавају државе. Посебно о проблемима екстремизма, незаконитог промета наркотика, информационе безбедности.

Штафету војске преузели су министри иностраних послова. За 40 минута шефови спољнополитичких ресора успели су да размотре више од 10 питања. Између осталог потписани су заједнички документи који одражавају став ОДКБ о Сирији и Ирану. Земље чланице инсистирају на мирном разрешењу сиријског конфликта. Осим тога, министри иностраних послова ОДКБ су позвали да се искључи могућност војног решавања иранског нуклеарног проблема. По речима министра иностраних послова Русије Сергеја Лаврова, ОДКБ има јасан став о главним спољнополитичким питањима без штете по интересе трећих земаља.

- Данас смо утврдили списак тема о којима ће бити припремљене заједничке изјаве текуће године. Оне обухватају сва основна међународна питања по којима наше земље имају активан став. Осим тога, министри су потписали изјаву о кључним међународним пословима, у којој су одражени прилази и према сиријској кризи и стању ствари око иранског нуклеарног програма, стању око Авганистана, регулисању карабахског притања и другим актуалним темама.

Учесници ниус могли да не дотакну тему могућег заоштравања ситуације у региону Централне Азије после изласка снага антитерористичке коалиције из Авганистана. Како је било истакнуто у току консултација, само заједнички напори земаља чланица ОДКБ могу да се супротставе насталим опасностима од којих су главне трговина наркотицима, међународни тероризам и екстремизам. Сутра ова тема ће несумњиво бити једна од главних на неформалном састанку шефова држава чаница ОДКБ. У Бишкек ће доћи руски предедник Владимир Путин, председник Казахстана Нурсултан Назарбајев и Таџикистана Емомали Рахмон.

Бакит Аман,