Сергеј Рјабков - изазови пред светом

29-05-2013 10:45:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Заменик министра иностраних послова Русије Сергеј Рјабков љубазно је пристао на интервју радију "Глас Русије". Нудимо вам најзанимљивије делове разговора.

Прво питање из Келна: Шта ће бити главна тема на Самиту "велике осморке", који ће се одржати 17-18 јуна у Лох-Ернеу?

- За "осморку" на председничком нивоу - увек је економија и политика. Много тога зависи од председавања. Британци желе да се разговара о трговини, порезима, и транспарентности. Ове три теме су одавно у жижи дешавања. Спремамо се да активно учествујемо у дискусији. Али, наравно, и политички програм ће бити, такође веома богат – ту је Сирија, Иранско питање и Блиски Исток. Тј., "осморка" ће се, сигуран сам, поново наметнути као један од фактора који даје правац у кретању глобалне економије и међународних односа.

На састанку у Лох-Ернеу ће се састати не само "осморка", већ и два председника. И ево питања из Талина: "Које ће бити главне теме, осим питања Сирије и ПРО, на билатералном састанку између председника Путина и председника Обаме".

- Наметнуло нам се низ тема за дискусију. Недавно, председници Русије и САД су више пута разговарали телефоном и размењивали писма путем изасланика Владимира Путина и Барака Обаме. Имамо низ великих и до сада нерешених питања билатералне природе, и сигуран сам да ће руска страна ове теме потећи на састанку у Лох-Ернеу. Наравно, међународни дневни ред, светски дневни ред, у много чему брзо еволуира, без расправе, такође, неће проћи ни регионалне кризе, и питања која се односе на сарадњу наших земаља у областима као што су, на пример, даља стабилизација у Авганистану, блискоисточни мировни процес, листа се може продужавати. У сваком случају, сигуран сам да ће разговор бити веома садржајан и интензиван и, као и увек, приликом сусрета лидера осећа се акутни недостатак времена, опредељеног за такву размену мишљења. Сигуран сам да ће тако бити и овај пут.

У последње време, сведоци смо активне дипломатске размене између Сједињених Држава и Русије. У Москви су боравили Донилон и Кери. Министар Лавров се, затим, два пута састао са Керијем, а Патрушев је посетио САД. Наравно, та активност је била изазвана, међу осталим, припремом састанка Путина и Обаме, покушајем да се побољшају наши билатерални односи. Међутим и даље се јавља мисао: шта Американци желе од нас?

- Знате, прво, већ су одржана три редовна састанка министра и државног секретара. Последњи у низу је био 27. маја у Паризу, где је основна пажња била фокусирана на исту ту Сирију. Интензитет састанака зависи од много фактора. Американци траже од нас много. Између осталог, желе наставак разговора о нуклеарном оружју, желе продубљивање сарадње у неким регионалним питањима, што и ми желимо од њих, као и што желимо да они мање користе своје једностране санкције, које сматрамо нелегитимним, и више обрате пажњу на равнотежу међународних интереса у целини, и на нашу између, када је реч, рецимо, о питањима као што је америчка визна политика.

Терористички напад у Бостону је био праћен изјавама Русије и САД да ће појачати сарадњу обавештајних служби две земље у борби против терористичких претњи. Да ли су ове изјаве биле пропраћене конкретним деловањем?

- Да. Такве акције су у току. Наравно да би, ако бих јавно говорио о томе, то било супротно самој логици и идеологији такве сарадње одговарајућих наших служби. Уверавам вас да је у току веома интензивна делатност, посебно у борби против тероризма, где је потенцијал у међусобном разумевању између Москве и Вашингтона веома значајан. Ми смо и раније прилично сарађивали, и сада, после онога што се догодило у Бостону, политички подстицај и практична потреба за таквом сарадњом поново су се спајили у једну тачку и рад је интензивиран. Он прелази у нове оквире.

Армен Апресјан,


КАТЕГОРИЈЕ