Налазите се на страници > Почетна > Блог > Сиријска поноћ у Паризу

Сиријска поноћ у Паризу

29-05-2013 10:48:26 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Москва сматра да је неопходно проширити списак учесника будуће међународне конференције посвећене ситуацији у Сирији. Ово је министар иностраних послова Русије Сергеј Лавров изјавио после састанка са државним секретаром САД Џоном Керијем у Паризу.

Очекује се да ће конференција бити одржана у Женеви у јуну ове године. Важно је постићи разумевање ко ће представљати сиријске стране на преговорима, сматра Сергеј Лавров.

На преговоре у Париз шеф руске дипломатије стигао је из главног града Киргизије. Џон Кери је допутовао из Јордана. Састанак је био заказан за седам сати увече. Али после седам колона руског министра је још увек стајала у гужви. Дежавном секретару САД ништа није остало осим да се прошета по париској Опери.

Шести састанак Лаврова и Керија за последња три месеца био је спонтан. Интригирало је то што је овог пута Џон Кери променио правила игре. Он је инсистирао на томе да се разговор одвија иза затворених врата. Ипак по завршетку преговора представници две стране су заједно изашли пред новинаре и подигли вео тајне. Сергеј Лавров је изјавио да Русија и САД раде на томе да се међународна конференција о Сирији одржи у скорије време.

- Задатак број један је постићи јасност у погледу тога ко ће представљати сиријске стране. Влада је већ објавила спремност да подржи Женевску конференцију. Опозиција, како је рекао Џон, предлаже да усагласи формат своје делегације. Овде, по његовим речима, биће потребно још извесно време пре него што схватимо линију и прилаз опозицији. Надам се да ће овај прилаз бити конструктиван, зато што се наше заједничко мишљење састоји у томе да конференција треба да се сазива без икаквих прелиминарних услова.

Чинило се да изненадни састанак руског министра иностраних послова и државног секретара САД треба да буде судбоносан. 7. маја на преговорима у Москви они су се договорили да одрже међународну конференцију о Сирији. На Женеви-2 треба коначно да се сретну представници сиријске владе и опозиције. Од тада речи Сирија и Женева стално се чују са обе стране Атлантског океана и на обали Персијског залива.

Од предстојеће конференције очекује се много. У најмању руку први кораци ка прекиду крвопролића у Сирији. После састанка у Паризу државни секретар САД изрекао је фразу која дословно понавља руски став.

- Русија и САД дубоко су уверене да је неопходно испунити принципе Женеве-1. Оне захтевају прелазну владу, како би се допустило народу Сирије да реши каква ће бити будућност Сирије. Ми обојица желимо да се конференција одржи.

Лавров и Кери су признали: учинити тако да се конференција одржи није једноставан задатак. Али ако ствар узимају у своје руке Русија и САД, шансе за успех су веће него што се чини.

Истовремено повода да одустану од учешћа у Женеви-2 за сваку страну је довољно. Већ после одлуке Лаврова и Керија о одржавају новог међународног састанка Генерална скупштина УН већином гласова усвојила је врло спорну резолуцију. У њој су све примедбе за стање ствари у земљи пребачене на адресу владе. А већ по завршетку састанка у Паризу сазнало се да је ЕУ скинула забрану испоруке оружја сиријској опозицији.

Рокови конференције о Сирији до сада нису усаглађени. Могуже да ће до тада Сергеј Лавров и Џон Кери успети да се сретну још једном.

Олга Денисова,