ОДКБ и Авганистанска опасност

29-05-2013 10:59:22 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


Шефови држава чланица ОДКБ размотрили су алгоритам дејстава на заштити националних интереса после повлачења међународног контигента из Авганистана 2014. године.

Ситуација у Авганистану изазива озбиљну забринутост Русије и њених суседа из Централне Азије. Може се констатовати да западни војници нису постигли осетне резултате у тој земљи. Напротив, терористичке и радикалне групације су активизирале своју делатност. У москви се прогнозира даљи раст екстремистичких расположења, као и увећање производње наркотика. И то представља директну опаснот по земље ОДКБ – Русију, Јерменију, Белорусију, Казахстан, Киргизију и Таџикистан. Експерти не искључују најнегативнији сценарио – прави грађански рат и поделу Авганистана по етничком принципу. Шта више, некима од њих сасвим реалним се чини масовни упад терориста у Централну Азију. И један од првих у групи ризика је Узбекистан, који је обуставио чланство у ОДКБ.

Владимир Путин је раније изјавио да међународне терористичке групације не крију своје планове за извоз нестабилности и покушаће да пренесу подривачку делатност из Авганистана на територију суседних држава. И то тера Русију, као и њене партнере из ОДКБ да јачају комплексу заштиту, као и да активније откривају радикале унутар земље.

Руски предедник истакао је важну улогу организације у повећању безбедности и сарадње у региону.

- Наша организација игра осетну улогу у осигурању стабилности у зони своје одговорности. На то је усмерена делатност њених политичких и војних структура. Пре свега, Колективних снага за оперативно реаговање (КСОР) и мировних снага. У ОДКБ редовно се одвијају операције борбе против промета наркотика, илегалне миграције, криминала у информационој сфери, као и заједнички војни маневри. Ове године маневри КСОР ће протећи у Белорусији, а мировњаци ће вежбати у Русији. Војно-техничка срадња у оквиру ОУКБ поткрепљује се истраживачким радом на јачању спољнополитичке координације. Аспекте таквог рада стално разматрамо. Рачунамо да ћемо данас у неформалној атмосфери видети како се развија ситуација у Авганистану.

Предедник Таџикистана Емомали Рахмон такође је истакао важност овог проблема.

- Дневни ред је актуелан као никад раније, јер разлози који изазивају нашу забринутост и постају основа за разматрање стања и структуре ситема колективне безбедности данас су такође очигледни. Пошто су главни изазови и претње по нашу безбедност изазване авганистанском тематиком, треба их размотрити детаљније.

За време посете Бишкеку Владимир Путин је одржао билатералне сусрете са председницима Киргизије и Таџикистана Алмазбеком Атамбајевом и Емомалијем Рахмоновом. За време преговора стране су размотриле хуманитарне, економске и војно-техничке везе, као и безбедност у региону и испуњење раније склопљених уговора. Између осталог о изградњи и експлоатацији Камбаратинске хидроцентрале у Киргизији.

У оквиру супротстављања авганистанској опасности шефови држава намеравају да активније сарађују не само у сфери безбедности. По мишљењу председника Русије, доследни економски развој Централне Азије један је од најважнијих елемената мира и предвидивости у региону. На достизање овог циља државе такође намеравају да концентришу своје напоре. Тако Киргизија предлаже изградњу железнице Таџикистан-Киргизија-Казахстан-Русија, која ће објединити евроазијски простор и омогућити учесницима пројекта да избију на нова перспективна тржишта, између осталог Индије и Ирана. Ово питање ће бити детаљно прорађено у скорије време. Преговара се о придруживању Киргизије Царинском савезу Русје, Белорусије и Казахстана. Нешто пре самита ОУКБ председник ове земље је изјавио да неће продужавати споразум о даљем боравку базе НАТО-а на аеродрому Манас. Није искључено да уз учешће Русије тамо може да се појави велики међународни логистички центар.

Руска антинаркотичка служба изјављује да је могуће формирање корпорације за развој Централне Азије, која ће одвући стновништво земаља блиских Авганистану од учешћа у промету наркотика. Прорађују се инфраструктурни и енергетски пројекти, између осталог у оквиру УН и ШОС. И што је врло важно, Авганистану се нуди да учествује у њима. У појединој мери то ће омогућити да се купирају опасности које потичу са његове територије.

Илија Харламов,