Источно партнерство у зони кризе

29-05-2013 10:06:29 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Треће заседање Међупарламентарне скупштине програма ЕУ Источно партнерство које се је отварило у понедељак у Бриселу, треба да надахне нови живот овом пројекту. Ипак од форума тешко да се могу очекивати пробојна решења, пошто сама идеја источног партнерства све више се насукала у политичкој и економској кризи која је погодила читаву ЕУ.

Треба напоменути да је циљ програма ЕУ Источно парнтерство прво била помоћ зближавању ЕУ са 6 бивших совјетских република: Азарбејџаном, Јерменијом, Белорусијом, Грузијом, Молдавијом и Украјином. Ипак, како су отворено признали у Бриселу, посредством датог програма ЕУ и НАТО држе источноевропске земље у заливу, не дозвољавајући им да се упуте у слободну пловидбу, пре свега ка руским обалама.

Најиндикативније се дата противречност и непотпуност програма Источно партнерство испољава у случају са Белорусијом. Са једне стране, Европска комисија поушава да укључи званични Минск у одговарајуће пројекте, а са друге да се активно меша у унутарполитичку ситуацију у овој републици на страни опозиције – исакао је у разговору за Глас Русије шеф катедре за европску интеграцију МГИМО МИП Русије Николај Кавешников.

- ЕУ је предузимала покушаје да успостави са Белоурсијом конструктивније односе између осталог преко програма Источно партнерство. Постојао је покушај да се уради оно што Енглези називају енгејџмент – да се Белорусија укључи у процес обећања и да се на тај начин изврши покушај трансформисања белоруског режима. Мада тамо је такође било врло компликовано и формат учешћа Белорусије у Источном партнерству има врло ограничени карактер. Ипак тренутно тактика кажњавања званичног Минска изгледа је превладала над његовим „укључивањем“.

А што се тиче будућег чланства у ЕУ, Брисел је све мање склон да даје наду својим источноевропским парнтерима у том погледу. Узро није толико у неспремности република бившег СССР, већ и у унутрашњим проблемима саме ЕУ.

Индикативна је још једна околнсоти. У псоледње време најаткивнију подршку евроинтеграционих тежњи земаља чланица Источној партнерства у самој ЕУ пружа Велика Британија. Тако директор департмана за Источну Европу и Централну Азију МИП Велике Британије Колин Робертс ових дана је подвукао у интервјуу за Радио Слободу да ове државе треба у перспективи да постану пуноправни чланови ЕУ. Ипак проблем је у томе што управо последњих месеци озбиљно су се искомпликовали односи самог Лондона са Бриселом. А то значи да програм Источно партнерство остаје талац геополитичких игара.

Петар Искендеров,