Страхови великих градова

29-05-2013 01:14:53 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/stuant63/cc-by-nc/ vostok.r |


Више од 10 милиона људи у свету пати од различитих фобија, при томе становници великих градова два пута чешће него становници малих места. До таквог закључка дошли су стручњаци британског фонда за очување психичког здравља Мајнд. Ипак, по оценама стручњака, размере невоље могу да буду много веће, зато што многи брижљиво крију своје страхове.

Такозвана фобија није обичан страх који нам је дат од природе као заштита, то је безразложан упоран страх. На пример, приликом клаустрофобије човек осећа врло јак страх сваки пут када уђе у лифт или другу тесну просторију. О осећа дрхтање у целом телу, пати од гушења и спазама у грлу, мучи га тахикардија и слабост. При томе човек је свестан да му реална опасност не прети, али не може да убеди себе да се не плаши.

По мишљењу експерата, у последње време у свету се појављује све више разних фобија. Једни се труде да не иду пешке преко моста или да се не возе на празним покретним степеницама, други се панично боје леденица које висе са неочишћених кровова, сарадника органа реда и другог. Ипак у рејтингу фобија међу лидерима већ годинама је страх од летења авионом, говори Сергеј Јениколопов, шеф одељења за клиничку психологију Научног центра психочког здравља Руске академије медицинских наука.

- Огроман је број људи који пију у авиону. Пију зато што се плаше лета, смирују себе. Овде је истовремено помешан и страх од затвореног простора, зато што су ова транспортна средства прилично затворена, и страх од самог лета. Овде треба истаћи да ови страхови много превазилазе оно чега се треба реално плашити. Вероватноћа пада авиона је много мања него вероватноћа аутомобилске несреће. Али људи се плаше више авиона него аутомобила.

Занимљиво је да се од 30% до 50% становника Русије плаши временских услова. Информације које синоптичари често објављују о томе да долази олуја сливају се у свести са репортажама о разорним ураганима у САД. На крају људи подлежни утицсима овакве елементарне непогоде пројектују на сопствену будућност.

А Немци, ма колико чудно звучало, плаше се штедљивих сијалица. За све је крива емисија у којој су једном изнели ризике везане за њихово коришћење. По тврђењу аутора програма, штедљиве сијалице којима су обавезали да се користи становнштво Европе, издвајају опасне хемијске суптанце које изазивају рак. Експерти су саветовали да се такве лампе не користе за читање и да се држе даље од деце, пошто садрже живу. Немци, по природи склони фобијама, уплашили су се озбиљно.

Многим људима далеким од фобија то може да делује чудно. Ипак за људе који заиста пате од њих то није хир, већ болест која их је затворила у оквире митског страха. Приликом лечења фобија психијатри прибегавају когнитивној терапији. Тачније пацијента стално уче да се бори против страха пред ситауцијом или објектом који га плаше – прво помоћу маште, затим у стварности. Стручњаци препоручују да се не избегава свој страх, већ да му се погледа у очи.

Ако патите од фобије, не очајавајте. Од њих су патили велики као што је Јулије Цезар који се панино плашио олује, Јосфи Стаљин који је патио од страха од летења и многи други. Како тврде научници, фобија је болест талентованих и креативних, а њено испољавање је смао повод да се живот промени набоље.

Љубов Курјанова,