Руски научници проникли у „срце“ Земље

29-05-2013 01:17:25 | | Глас Русије, фото: ru.wikipedia.org/ Alastair Rae./cc-by-sa |


Руски физичари су пронашли да земљотреси, ерупције вулкана и други сеизмички процеси зависе од понашања не само горњег, како се сматрало до данас, већ и доњег слоја омотача Земљиног језгра. То је нови поглед на живот планете и ревидирање њеног склопа.

Техтонске плоче од којих су направљени континенти и дно Светског мора плове по горњем слоју омотача, блиском ка Земљиној кори. Померања ових плоча провоцирају земљотресе, ерупције вулкана, цунами и слично. Сматрало се да у том кретању учествује само горњи слој омотача, ближи ка кори, док доњи практично не утиче на сеизмичке процесе. Ипак сада се појавио повод да се ревидирају ови погледи.

Научници са московског академског Института за кристалографију и Института за нуклеарна истраживања РАН на челу са професором Игором Љубутином нашли су услове у којима феропериклаза, један од главних минерала доњег слоја омотача језгра, који се састоји од атома кисеоника, магнезијума и гвожђа, добија нова магнетна својства, електро и термопроводљивост.

Испада да се у Земљи на одређеној дубини непрекидно врши процес промене својстава тамо врло распрострањене супстанце. Овај процес изазива промену магнетних својстава минерала и промењу њихове термопроводљивости, елетропроводљивости и густине. Метаморфозе свих ових карактеристика обично доводе до сеизмичких промена.

Нови подаци омогућавају да се нађе образложење за низ фактора који до данас нису имали научно објашњење.

Добијени резултати бацају изазов познатим теоријама грађе Земље и пружају могућност да се дубље погледа у процесе који се одвијају унутар наше планете. Са једне стране то поставља истраживачима мноштво нових питања. А са друге подстиче на ревидирање постојећих података о земљином омотачу и о грађи наше планете у целини.