СЕЛАК подржава руску иницијативу о Сирији

29-05-2013 06:12:19 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Русија је захвална земљама СЕЛАК за подршку њене иницијативе о организацији конференције о регулисању сиријске кризе. Ово је новинарима саопштио министар иностраних послова Сергеј Лавров после састанка са својим колегама из проширене тројке Заједнице Латиноамеричких и Карипских држава – министрима иностраних послва Кубе, Хаитија, Коста-Рике и Чилеа.

Питање регулисања ситуације у Сирији је постало једно од центрланих тема за време састанка Сергеја Лаврова са проширеном тројком СЕЛАК. Удружење земаља Латинске Америке и Карипског басена подржава руску иницијативу о организацији конференције о Сирији. Русија је изразила захвалност за ову подршку. А одлуку Савета УН за људска права Лавров је повезао са покушајима да се подметну клипови у точкове ове иницијативе. Нацрт резолуције осуђује власти Сирије за коришћење страних плаћеника у конфликту. При томе опозиција се у документу не помиње.

- Што се тиче покушаја да се о СБ УН за људска права прогура одиозна резолуција, недавно је таква резолуција била прихваћена у Генералној скупштини УН, мада се број њених присталица у поређењу са прошлом годином смањио скоро за трећину. Ипак њено прихватање, упорност њеног предлагања коју су показале неке земље Персијског залива, за нас значи покушај да се створе тешкоће на путу реализације руско-америчке инцијативе о сазивању конференције о Сирији.

Недоумицу Русије је изазвала још једна одлука, али од стране ЕУ – одуство продужетка ембарга на испоруке оружја сиријској опозицији. У светлу неавно усаглашеног нацрта међународног споразума о забрни испорука оружја недржавним субјектима, ембарго на забрану испорука оружја сиријским устаницима делује двосмислено.

- Објавити ембарго на то што је забрањено међународним правом и правом ЕУ од почетка је било двосмиселно. А сада укидање тог ембарга чини ситуацију још сложенијом, у најмању руку она ствара озбиљне препреке на путу реализације иницијативе сазивања Међународне конференције о Сирији.

Друга тема која је разматрана на састанку било је укидање виза са читавим блоком СЕЛАК. Са своје стране, представници проширене тројке су изразили још један предлог који је Сергеј Лавров назвао привлачним.

- Наши пријатељи су изразили идеју успостављања контаката између СЕЛАК и БРИКС, између осталог на маргинама разних међународних састанака. Нама се ова идеја чини привлачном. Обавезно ћемо је размотрити са другим земљама које улазе у састав БРИКС-а.

Резултати преговора били су одражени у заједничкој изјави. Традицију потврђивања резултата састанака у заједничким изјавама стране су се договориле да подрже и надаље.

Маргарита Богатова,