Мисија изводива – раде специјалци УН

29-05-2013 06:15:34 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Мировне снаге УН обележавају 65 година постојања. За ове године миротворци су извели на десетине операција и изгубили стотине својих људи. Понекад ефикасност деловања снага УН се доводи у питање, али траженост плавих шлемова расте сваке године. Тренутно они учествују у операцијама подршке мира у 14 региона света.

Полазиштем у историји Снага УН за подршку мира обично се сматра 1948. година.Тада је СБ још младе Организације уједињених нација донео одлуку да се преконтролише реализација крхког споразума о примирју склопљеног између учесника првог арапско-израелског рата. У зони конфликта на Блиском Истоку био је постављен контигент војних посматрача УН. А већ 1956. године плави шлемови први пут су реализовали мировну мисију у формату ванредних оружаних снага УН, контролишући повлачење страних трупа из зоне Суецког канала. Почев од првог арапско-израелског рата и до данашњег дана плави шлемови су учествовали у скоро 70 мировних операција у читавом свету.

УН не располажу сопственим снагама. Мировни контигенти су национални војни одреди које државе чланице УН добровољно пружају за подршку мира у поједином региону. Тако у саставу Оружаних снага од 2004. године постоји 15. посебна моторизована стрељачка мировна бригада. Она је потпно састављена од професионалних војника и представља врло мобилну формацију спремну за реализацију задатака практично у било ком региону Евроазијског континента. А различити одреди руске армије, укључујући десантне снаге и пилоте ратног ваздухопловства, учествовали су у међународним мировним мисијама.

Неопходност присуства плавих шлемова се потврђује у свакој операцији. Тако је било и јесте у току перманентног арапско-израелског конфликта, тако је било и јесте у Африци. На пример, у Конгу после стицања независности од Белгије снаге УН су одиграле кључну улогу у спречавању грађанског рата, који је имао све шансе да се претвори у крваву кланицу регионалних размера.

Нажалост, неке мировне операције нису постигле циљ. Тако снагама УН није пошло за руком да спрече кошмарну кланицу 1993. године у Руанди и велике жртве у Босни.

Нису све операције снага УН идеалне, и критика одређених аспеката дејстава плавих шлемова је оправдана, сматра директор за истраживања руског Савета за спољну и одбрамбену политику Тимофеј Бордачов. Али у широком смислу идеја формриања мировних снага УН је себе оправдала.

- За протекле деценије миротворци УН, плави шлемови и плаве беретке су помогли да се сачува огроман број људских живота. Њихова делатност, њихово свакодневно ризиковање сопственим животом помогли су да се створи репутација УН као реално делотворне међународне институције, чије одлуке и дејства се одражавају на живот људи.

Стварање мировних снага Ун помогло је у разрешењу читавог низа конфликата и сложеним ситуацијама у многим регионима Африке, Југоисточне Азије и на Блиском Истоку, истиче са своје стране научни сарадник Цента за међународну безбедност ИМЕМО РАН Петар Топичканов.

- Очигледно је да ћемо посматрати развој институције међународног мировњаштва. Зато што у савременом свету појављује се читав низ нових опасности које траже нове прилазе, нове ресурсе, могућности оперативног реаговања на опасности. На пример, питање о распростирању нуклеарног наоружања захтева сложену сарадњу оружаних снага разних земаља. Мировна пракса може да буде корисна да се на основу миротвораца формирају оперативне снаге за брзо реаговање, које би могле да спроводе операције против терористичких организација осумњичених за поседовање нуклерарних технологија.

Истовремено постоји озбиљан проблем везан за услове у којима протичу мировне мисије. По правилу мировњаци се постављају у државама или регионима где је слаба или не делује локална власт. На крају сами мировњаци су беспомоћни пред опасностима од стране разних побуњеника и једноставно бандита, од којих морају да штите цивиле. Сиуацију илуструје серија недавних отмица мировњака УН на Голанским висоравнима од стране сиријских терироста.

Још горе је то што мировњаке убијају. За време мировне мисије на Кипру, почев од 1964. године, погинуо је 181 миротворац. Од 1978. године у току мировне операције у Либану било је убијено 296 војника УН. То су највећи губици у оквиру конкретних мисија.

Никита Сорокин,