Трансапрентни пакети за евро

30-05-2013 10:25:31 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


Такозвана двопакетска директива Европске комисије ступа на снагу у државама зоне евра 30. маја. Она је усмерена на успостављање строже контроле састављања националних буџета и стања државног дуга и представља нови корак на јачању економског и валутног савеза.

Директива Два пакета није нека сензација. Још 2011. године у ЕУ је била усвојена директива Шест пакета, која је захтевала од свих чланица ЕУ да усаврше буџетску политику.

Контрола буџета јача. Нове шансе за излаз из кризе, Рупа за гомилање дугова више неће бити – такви коментари појављују се ових дана у европским медијима.

Директива Два пакета се тиче искључиво земаља које чине зону евра. Осим тога, нови пројекти, за разлику од 6 претходних, који су садржали само скуп захтева према земљама ЕУ, постали су, може се рећи, танспарентни. Они су позвани да у суштини изнесу у буџетску политику државе европског простора на светлост дана, омогућавајући да се бриживо прати делатност националних влада.

Коментаришући ову одлуку, Интернет-портал ЕурАктив признаје да ставови директиве Два пакета представљају битну интервенцију у сферу буџетског суверенитета националних парламената.

Такође комесар ЕУ за валуте и финансије Оли Рен назвао је ступање на снагу диркетиве два пеката пробојем на путу јачања економског и валутног саеза. Позитивно оцењује документ и већина експерата. Тако шеф сектора за проблеме европске интеграције Европског института Николај Кавешњиков сматра:

- Кључни документи тим поводом били су усвојени током прошле године. То је читав низ мера усмерених на јачање буџетске дисциплине на националном нивоу. Све то се чини са очигледним циљем – да се не допусти понављање кризе попут оне која се десила у земљама с југа Еропе. Тако да је дато решење још један корак у већ одређеном правцу.

Истина, немачки колега Кавешњикова, политиколог Јозеф Јанинг није сасвим задовољан достигнутим.

- Наши лидери се противе брзом обједињавању буџетских овлашћења, рекао је Јанинг у радијском интервјуу. Код нас постоји договор о фискалном савезу. Сада се појавило законодавство о два пакета, какоб и се још строже контролисао буџетски процес. Али све то су покушаји да се малим корацима копензује одуство правог, велико гкорака на који се за сада нико не решава.

У сваком случају, кретање ка реалном економском и валутном савезу постоји. Што само по себи није лоше.

Олег Севергин,