У Русији опробали нову методу лечења гојазности

30-05-2013 10:34:27 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Руски дијетолози применили су нов начин борбе против сувишних килограма. Гојазност, епидемија која је обухватила многе западне земље и неке источне, на пример Индију, може се излечити помоћу новог препарата под контролом лекара и психолога.

У Москви су резимирани резултати првог Савезног програма безбедног мршављења. Лекари у Русији, као на пример и у Индији и већини других земаља, називају главним узроком гојазности нерационалну исхрану.

Према подацима индијског Министарства здравља сваки 20. становник земље почео је редовно да једе калоричну западну брзу храну. Још једна невоља су слатки газирани напици које воли омладина. Сада у Индији, где се проблем гојазности до недавно сматрао неактуалним, од сувишних килограма пати око 60 милиона људи.

У Русији, по подацима Министарства здравља, режим исхране не поштује свака трећа породица. На менију је сувишна потрошња соли и масти, зато недостаје витамина. Између осталог изгледа да су лекари научили ефикасно да се боре против сувишне тежине која прети дијабетесом, обољењима срца и раком.

Руски програм безбедног мршављења је објединио 3000 лекара и 100 хиљада пацијената у 50 градова земље. Њен иницијатор, Ендокринолошки научни центар Министарства здравља, опробао је нови комбиновани препарат за мршављење. Он садржи субутрамин, средство које појачава осећај ситости. На крају скоро 30 хиљада жена и мушкараца избавило се од сталног осећања глади које их је раније терало да неконтролисано једу и да се гоје. Скоро 20 хиљада поново је осетило сигурност у сопствене снаге и успело је да постигне професионалне успехе. А 8 хиљада жена је успело да затрудни после мршављења.

Успех подухвата у многоме је зависио не само од препарата и сталне лекарске контроле, већ и од психолошке помоћи пацијентима, објашњавају ендокринолози. Борба против гојазности и њених последица увек је тешка ако се одвија усамљено. Одично је што човек сада може да рачуна на редовну помоћ стручњака, истакао је председник Руске асоцијације ендокринолога Иван Дедов.

- Важно је променити начин живота, не јести због стреса и не јести на ногама, у журби или пред спавање, објашњава један од стручњака програма, психолог Јуриј Зајцев. У камапњи учествују људи из читаве Русије, и овај заједнички успех такође доприноси да се пацијенти осећају самоуверено.

Програм се наставља и може да му се придружи свако. Он је срачунат на неколико година. Лекари планирају да разраде кратак курс за ученике, који посебно брзо постају жртве брзе хране и слатких газираних напитака.

Олга Соболевска,