Земљотреси ометају прорачуне научника

30-05-2013 10:42:07 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Јаки земљотреси померају тле под надземним станицма сателтских навигационих система Џи-пи-ес и Глонас. Грешке које се појављују у одређивању координата могу да доведу до далекосежних негативних последица, тврди аустралијски геофизичар из Канберија Пол Трегонинг са групом колега.

Научници су проучили податке за 15 најјачих земљотреса јачине изнад осам после 2000. године. Било је утврђено да на растојању чак од три хиљаде километра од епицентра земљина кора се померила за неколико милиметара. За обичне навигаторе то је небитно, али приликом посебно прецизних мерења недопустиво много.

Земљотреси померају земљину кору по вертикали. Сателити Џи-пи-ес и Глонас одређују не само координате, већ и висине. Значи, навигатор ће дати нетачне податке о нивоу Светског мора и брзини његовог подизања. Користећи ове цифре у прорачунима, могу да се изведу нетачни закључци о процесу глобалног загревања.

Научници из Аустралије предлажу да се узимају у озбир деформације од земљотреса. то треба учинити, слаже се заменик директора Института за физику Земље Јевгениј Рогожин.

- Јаки земљотреси битно мењају површину Земље. Мислим да треба увести поправку за оне земљотресе који су се десили после постављања мрежа Џи-пи-ес и Глонас. Код вас је постављена мрежа, десио се земљотрес, морате да прорачунате деформацију површине и да уведете поправке. Иначе ће мерења бити нетачна.

Дати проблем делимично се већ решава. Говори дописни члан Руске академије космонаутике Андреј Ионин.

- Јаки земљотреси мењају гравитационо поље земље и самим тим изопачују прогнозе кретања сателита. Али ако се узме у обзир да је за системе Џи-пи-ес и Глонас направљено много станица корекције, које пореде кретање сателита са прорачунатим моделом, ове грешке се коригују већ наредног дана. Грешке се уносе у нови модел као прецизирани фактор.

Наредни корак би могао да буде развој идеје аустралијских научника да прилком нове корекције земаљског система буде додат ефекат јаких земљотреса. Оваква потреба је изазвана макар тиме што се у епицентру земљотреса тле помера прилично осетно. После потреса у Охотском мору 24. маја читава карта северна Сахалина за 8 метара је постала нетачна. А 1988. године за време разорног земљотреса у Јерменији ниво тог региона се спустио за више од 2 метра.

Борис Павлишчев,