Руска ракета за европски космос

30-05-2013 10:44:59 | | Глас Русије, фото: Роскосмос/ vostok.rs |


Ракете носачи из Русије стабилно су се утврдиле у европским космичким програмима. Наредне године Европска космичка агенција ЕКА четири од 10 планираних лансирања са комодрома Куру реализоваће помоћу руских ракета Сојуз.

Прва лансирања Сојуза са француског космодрома изведена су још пре две године, истина тада се ЕКА ограничила само са два лансирања руских ракета-носача. Овог пута, како је изјавио шеф агенције Жан-Жак Дорден, планира се ласнирање два пута више ракета руске производње. Уредник листа Новости космонаутике, експерт за средства лансирања Игор Афанасјев види у томе добре перспективе за руску космичку индустрију.

- Перспективе су врло добре, зато што ова ракета сада фигурира као просечни носач који затвара читаву нишу између тешког носача Ариан-5 и лаког Вега. Специјално за њега је био изграђен стартни комплекс, и за наредних 10 година перспективе су сасвим нормалне.

Како је истакао експерт за космичку политику, дописни члан Руске академије космонаутике Циолковски Јуриј Караш, сарадња Русије са Европском космичком агенцијом данас је добродошла. Без обзира на то што ракете породице Сојуз данас се сматрају застарелим, њихова поузданост и релативно ниска цена чине их привлачном робом на светском космичком тржишту, истакао је експерт.

- То је повољно, иначе Русија не би учествовала. То омогућава нашој земљи да се масовније интегрише у међународну делатност, то даје Русији могућност да заради новац који се улаже у буџет Руске космичке агенције и да се одлучи на стварање нових образаца ракетно-космичке технике.

При томе Јуриј Караш је убеђен да је Русији потребно да разрађује савремене типове носача, пошто у скорије време Сојуз ће добити озбиљне конкуренте у иностранству.

- То су ракете носачи средње класе Ариан, то су нове ракете Фалкон и Антарес које се праве у САД. Сматрам да ако Русија ускоро не понуди неку савременику економски ефикаснију алтеранативу ракети Сојуз-2, сасвим је могуће да сарадња између Русије и Европе може тиме да се ограничи.

Јуриј Караш је такође истакао да Русија разрађује овакву ракету. То је ракета-носач Ангара, која у зависности од варијанти компоновања може да врши задатке носача лаке, средње или тешке класе. Пројектне карактеристике нове ракете уливају оптимизам, истакао је експерт, ипак све могућности ракете треба реално оценити тек после првих успешних лансирања.

Григориј Милењин,