Отказан Самит о сарадњи у југо-источној Европи због неслагања учесника око Косова

30-05-2013 11:36:42 | | Глас Русије/ vostok.rs |


Београд, 30. мај – РИА Новости, Николај Соколов

Самит организације Процеса за сарадњу у југо-источној Европи на нивоу шефова држава и влада, који је требао да се одржи овог викенда у Охриду, је отказан, саопштио је председник Македоније Георгиј Иванов. Разлог отказивања једног од највећих регионалних форума је неслагање земаља учесница по питању учешћа самопрокламованог Косова.

Лбански лидер са Косова нису добили позив на самит на иницијативу Србије, Румуније и Босне и Херцеговине. Када је то постало познато, председници Хрватске и Албаније – земаља које су признале Косово – су одлучили да не иду у Македонију. Иванов је, објашњавајући одлуку о отказивању самита, изјавио да ће Македонија штитити своје државне интересе и сачувати достојанство, као и да неће да буде учесник игре са аветом и бојкотом. Он је рекао да се Македонија годину дана спремала за самит и пожелео успеха следећем организатору оваквог сусрета. На жалост, старе балканске предрасуде и комплекси су оживели пред самитом. Ја нећу дозволити да балканске државе измирују своје рачуне преко Македоније, рекао је Иванов.

Албанске власти Косова су једнострано прогласиле независност од Србије 2008. године. Од тада се Србија углавном противи учешћу представника Косова на међународним сусретима и конференцијама. У фебруару 2012. године Београд се сложио са учешћем Косова на међународним регионалним форумима уз услов да поред њиховог имена на таблица стоји звездица и фус нота. Међутим, стране су различито објашњавале споразум и таква пракса се није усталила.