Налазите се на страници > Почетна > Блог > Тежак избор Наваза Шарифа

Тежак избор Наваза Шарифа

31-05-2013 10:18:57 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Седморо људи је погинуло, а четворо је рањено у Пакистану, у нападу америчке беспилотне летелице, саопштиле су локалне власти. Беспилотна летелица је нанела два ударца кући у насељеном месту Чашма, које се налази на 3 км источно од главног града Северног Вазиристана – града Мираншах.

МСП Пакистана је осудио напад беспилотне летелице назвавши овај инцидент кршењем суверенитета земље. „Сваки напад беспилотне летелице представља нарушавање интегритета и суверенитета и ми осуђујемо овај инцидент,“ – изјавио је представник министарства за информисање Пакистана.

Ово је први случај примене беспилотне летелице од стране Американаца, који се десио након парламентарних избора одржаних у Пакистану. Није прошло ни месец дана откако је Наваз Шариф, лидер Пакистанске муслиманске лиге која је победила на свеопштим изборима за парламент изјавио да примена беспилотних летелица од стране САД у Пакистану представља упућивање изазова његовом суверенитету. Будући премијер је изразио наду да ће забринутост Пакистана бити правилно схваћена у Вашингтону.

Навазу Шарифу је била потребна антиамеричка реторика, јер би иначе могао да се лиши симпатија знатног броја бирача. У Пакистану је жар антиамеричког расположења врло јак, истиче професор Академије војних наука у Москви Вадим Козјулин.

- Што се тиче односа између Пакистана и САД, очигледно је да данас за њих нису најбоља времена. У Пакистану зри снажно незадовољство због програма коришћења беспилотних летелица и њихове некажњене примене на територији Пакистана, између осталог, у зони у којој живе племена.

По подацима службе Гелапа, у Пакистану је највиши ниво антиамеричког расположења на свету. Нови премијер Наваз Шариф ће то морати да узме у обзир. Али, још један у низу авионских удара по Пакистану доводи га у тешку ситуацију. Шта ће рећи будући пакистански премијер? Да ли ће изразити још један у низу млитавих протеста одлично схватајући да то ништа неће променити? Или ће дати оштру изјаву о потреби за поновним разматрањем читавог система америчко-пакистанских односа? Сличне изјаве се су већ чуле из његових уста у току предизборне полемике.

Како год било, теза о потреби за поновним разматрањем пакистанско- америчких односа из његових уста чини се унутрашње противречном. С тачке гледишта предизборне борбе она је потпуно логична: у потпуности одговара расположењима бирача. Међутим, не одговара расположењу владајуће елите. Јер, САД остају главни спонзор пакистанске економије која се налази у кризи, и главни испоручилац наоружања за пакистанску војску, чак и поред очигледног зближавања Пакистана и Кине у току последњих година. Тако да Навазу Шарифу предстоји тежак задатак: мораће да лавира између жара антиамеричког расположења у земљи и потребе да одржава с САД односе од којих корист пре свега има владајућа елита Пакистана.

Георгиј Ванецов,