Налазите се на страници > Почетна > Блог > Хоће ли бити Женеве 2?

Хоће ли бити Женеве 2?

31-05-2013 10:20:55 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Дошло је до додатних проблема при организацији конференције у вези са Сиријом. Национална коалиција опозиционих и револуционарних снага Сирије је (НКОРС) је 29. маја затражила гараниције да ће доћи до одласка Башара Асада са места председника државе.

Представници Националне коалиције већ недељу дана одржавају саветовање у Истанбулу. Они су изјавили, да „председник Асад мора бити искључен из политичког процеса“. Званични Дамаск је већ неколико пута изјавио да нема намеру чак ни да разматра питање о могућој оставци шефа државе и да би ово питање требало да решава сиријски народ. У изјави опозиционера се не говори да ће коалиција учествовати на женевском састанку.

Сергеј Лавров, шеф руског МСП већ је позвао америчког колегу да искористи сав утицај САД, које оне имају на сиријску опозицију и наговори је да седне за преговарачки сто без било каквих претходних услова. Позиција Националне коалиције не може бити кључни фактор при одржавању конференције Женева 2, обзиром да сама коалиција није пуноправни представник опозиционих снага, рекао је у Москви шеф руског МСП на конференцији 30.маја после сусрета са својим колегом са Кубе и додао:

- Стиче се утисак, да Национална коалција и њени регионални спонзори чине све, како не би дошло до почетка политичког процеса и на све начине, укључујући ту и недобронамерну обраду информација од стране западних медија, и како би дошло до војне интервенције у Сирији. Ми сматрамо такве приступе непримереним и полазимо од тога, да Национална коалиција, без обзира на речено, није законски представник сиријског народа, како се неки труде да прикажу, и да има других озбиљних опозиционих снага, које не иступају агресивно, већ патриотски.

Наицонална коалиција, како пише енглески часопис Индепендент (TheIndependent), дозволила је дрско страно мешање у унутршња питиња Сирије. Британски магазин пише, да је то прва директна алузија на подршку различитих опозиционих група из Катара и Саудијске Арабије. Бивши лидер НКОРС Моаз Ал-Хатиб је у интервју са овај лист рекао, да је дао оставку на место лидера организације, обзиром да је коалција постала марионета Саудијске Арабије и Катара.

По речима шефа руског МСП-а Сергеја Лаврова, у Сирији има довољно опозиционих група, патриотски настројених. Неке од тих група су на пример „Национални координациони комитет“ и „Друштво Курда Сирије“. Сергеј Лавров је изразио наду да ће његове америчке колеге ипак помоћи при организацији конференције „Женева 2“.

- Надам се, да се ипак могу наћи здраве снаге међу американцима и европљанима, које могу обуздати оне који подстичу апсолутно неприхватљива дејства Националне коалиције и које покушавају да представи ту коалицију као јединствену структуру, са којом мора да преговара влада Сирије.

У Техерану се у међувремену одржава конференција „Пријатељи Сирије“. На њој су учествовали представници 40 држава, укључујући и Русију и Кину. Како је изјавио на форуме заменик шефа МИП Ирана Хусеин Амир Абдолахиан, Техеран неће допустити пад режима Башара Асада.

Председник Сирије нема намеру да добровољно напусти место шефа државе и решен је да се бори за ово место. Узгред, Башар Асад је 30.маја дао интервју либанском каналу „Ал Манар“ у којем саопштио да су у Сирију већ стигли руски ракетни комплекси С-300.

Андреј Федјашин,