Шта су у Москви договорили начелници генералштаба српске и руске војске?

01-06-2013 02:19:24 | | Глас Русије, фото: © Коллаж: «Голос России»/ vostok.rs |


У оквиру тродневне посете српске војне делегације Москви у руском министарству одбране су одржани разговори на највишем нивоу између начелника генералштаба Србије и Русије, Љубише Диковића и Валерија Герасимова.

Како су саопштили у својим изјавама за јавност, циљ овог сусрета је био развој војне сарадње између две земље, с обзиром да по речима генерала Диковића, садашња сарадња још увек није онаква какву би желели, имајући у виду заједничке интересе и чињеницу да су србско-руски односи од стратешког значаја.

Међутим, да ће двострана сарадња убудуће кренути снажном узлазном путањом, потврдио је руски генерал, подсетивши на управо потписану Декларацију о стратешком партнерству између Србије и Русије, у којој се помиње дугорочна сарадња у скоро свим областима, па тако и у војној.

Како је наглашено, та сарадња у наредном периоду треба да се првенствено огледа у обучавању и школовању србских војних кадрова, као и у одржавању заједничких војних вежби две пријатељске армије.

А да ће на тим најављеним заједничким вежбама србски официри имати шта да науче од својих руских колега, видело се пре само неколико дана, када су у Москви и другим деловима Русије одржане највеће војне вежбе у последњих двадесет година, у којима је симулирана одбрана од ваздушно-космичког напада. Том приликом, на изненадну проверу бојеве готовости руске армије позвано је око 9000 људи, а на узбуну је подигнуто близу 200 борбених авиона. У току тих великих маневара увежбавала се заштита Москве и индустријских постројења у централној Русији од ракетних удара могућег агресора.

Такође, у непланираној вежби руских оружаних снага је учествовала и противваздушна одбрана уз употребу система С-300, дакле истог оног ког Србија набавља од Русије, поред већ помињаних авиона Мигова и војних радара.

И управо зато, како је речено после састанка челника српске и руске армије, у средишту пажње будуће сарадње биће на првом месту обука србских противваздушних официра за управљање тим сложеним борбеним системима које Србија има намеру да купи.

Поред обуке војних кадрова, на јучерашњем састанку у Москви закључено је и то да ће сарадња бити настављена у области модернизације наоружања и војне опреме, те у јачању војноекономских односа, а како је саопштено, постигнута је међусобна сагласност око свих кључних питања која су била тема разговора, а реч је била о актуелној ситуацији на Балкану и о регионалној и међународној безбедности.

Осим тога, као један од резултата управо одржаног сусрета највиших србских и руских војних представника, помиње се и то да је испланирана припрема и обука специјалних јединица, као и разне активности војно-техничког карактера.

У сваком случају, након ове посете српске војне делегације Москви, коју је предводио начелник србског генералштаба, уочава се намера, како је казао генерал Диковић, да међусобна руско-србска војна сарадња убудуће буде на још много вишем нивоу него што је то било до сада. А како се видело из тока и резултата разговора – за то постоји много простора и могућности.

Ратко Паић,