Изазивачи нереда у Сирији нису демократе?

01-06-2013 08:37:40 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Мали је број сиријских побуњеника који деле демократске вредности и желе да живе у световној држави. Ово је изјавио председник Комисије УН за испитивање евентуалних кршења права човека у Сирји Паулу Сержиу Пинејру, који ће идуће недеље поднети још један у низу реферата: „Они имају друга очекивања. Борци за демократију који заиста верују да је сиријски идеал световна држава, држава за све – чине мањину.“

По мишљењу заменика председника Руског комитета за солидарност с народима Сирије и Либије Исраела Шамира:

- Јако је добро што у свету људи почињу да бивају свесни правог стања ствари у Сирији. Разуме се, међу опонентима садашњег режима има људи који се залажу за демократију, права и слободе. Али, десило се тако да је садашња криза у први план извела оне који су далеки од идеја демократских реформи. Међу њима има и бандита, лопова и најамника који ратују ради сопственог богаћења, и исламских екстремиста који су васпитани у Саудовској Арабији и Катару. А прави опозиционари који су критиковали режим још пре почетка кризе – они се називају и унутрашњом опозицијом – подржавају идеју дијалога, али нажалост, спољашња позиција се према њима не односи озбиљно.

Многи стручњаци указују на то да сиријски изазивачи нереда, који на сва звона говоре о намери да саграде демократску државу у Сирију имају све могућности за то. Под њиховом контролом се налазе одређене територије, на пример, у пределима границе с Турском. И тамо се у потпуности може увести демократско уређење, могу се спровести избори за органе локалне самоуправе и друге процедуре. Ипак, из крајева које су освојили побуњеници засад стижу само снимци с етничким чисткама и обрачунима с неподобним људима и јавним бичевањима. Ситуацију је за „Глас Русију“ прокоментарисао члан прес-бироа опозиционалне Националне коалиције Ахмад Ћамил:

- Кад ангажујемо организације за заштиту људских права при привременој влади, кад се избавимо од преступног режима, почећемо да се боримо са свим кршењима права човека. Истражићемо све злочине, чак и оних људи који су узели оружје у руке како бу заштитили себе и најрођеније. Кад дођемо на власт, све ћемо узети у обзир.

Стручњаци, међутим, сумњају у искреност ових намера. Није тајна да окосницу Националне коалиције чине „Муслиманска браћа“. И зато њихов могући долазак на власт тешко да ће бити обележен процватом демократије у Сирији. То ће највероватније бити шеријат. Исраел Шамир, који одржава контакте с људима који су неко време живели на територијама које су освојили побуњеници – односно, са својеврсном сликом нове Сирије, сматра:

- Изјаве о томе да борци наводно успостављају или да намеравају да успоставе демократију или шеријат су потпуна лаж. Људи који живе тамо причају да побуњеници краду све што могу и односе на продају у Турску. И зато би оно што се дешава тачније било назвати баналним мародерством. Кад се побуњеници обрачунавају с неким, све се такође одвија по принципу линчовања које се крије иза исламских парола. Поштено говорећи, ја чак не бих делио бојазан чиновника УН због тога што побуњеници намеравају да уведу шеријат у случају свргавања Асада. Шеријат даје бар некакву правну основу. Не могу да кажем да би се то свидело свим Сиријцима, али с тим би могло да се живи. Међутим, проблем је у томе што је власт бунтовника обичан бандитизам.

И заиста, тешко је замислити да ће дојучерашње убице, рекеташи и бандити кад дођу на власт одједном постати ревитељи за демократске вредности и права човека.

Андреј Онтиков,