Затворена највећа електронска „банка“ света криминала

01-06-2013 04:16:40 | | Глас Русије, фото: SXC.hu/ vostok.rs |


Највећа интернет-банка света криминала више не постоји. Интерпол, ФБИ и структуре снага низа земаља затвориле су систем електронских плаћања Liberty Reserve. Преко њега је уплаћено око 6 милијарди долара. Овај новац је повезан с читавим спектром злочина – од трговине дрогом до махинација с банкарским картицама.

Засад одговорност за стварање сумњивог система прети седморици осумњичених, петорица су већ у притвору. Услуге Liberty Reserve који је базиран у Костарики, користило је више милиона клијената, од којих се 200 хиљада налази у САД.

Шема је била следећа: новац клијената је пребациван у фирме за размену које се налазе у различитим земљама. Тамо је валута конвертована у виртуелан новац Liberty Reserve и доспевала је на рачуне овог система. У њој су се обављале трансакције међу клијентима који су могли да обављају различите криминалне радње. Власнике Liberty Reserve то није занимало. После тога се преко истих фирми виртуелна валута замењивала реалном. Да би се учествовало у шеми била је потребна регистрација, али тачност података нико није проверавао. За анонимност и услуге пребацивања средстава творци система су узимали малу надокнаду. Тако су плаћане врло озбиљне куповине – од украдених тајних података до дроге. Систем је постојао 7 година, али су руке чувара реда до њега дошле тек сад. По оцени председника савета директора Асоцијације „Електронски новац“ Виктора Достава

- Вероватно се није сматрао великом претњом. Зато што је defacto одавно било јасно чиме се Libertyбави. Сви су то видели и могли су да га затворе пре више година. Очигледно, због тога су се њиме бавили без журбе.

Осим тога, осивачи система – држављани Костарике Артур Будовски и Владимир Кац су већ позивани на одговорност због трансфера новца без одговарајуће лиценце, али им је изречена условна казна. Коментаришући нови случај амерички органи правосуђа истичу све веће интересовање света криминала за виртуелну валуту. Али, због сталног повећања обима легалне интернет-трговине оваква средства плаћања све више траже и корисници послушни закону. Тешко да ће се скандал у вези с Liberty Reserve битно одразити на легални бизнис и да ће изазвати пооштравање правила изгре за све. Специјалне службе имају начина да пресеку криминалну активност на интернету, једноставно, не треба да оклевају да их користе, сматра Виктор Достов.

Постоји регулатива, треба је адекватно примењивати. Црни платни системи постепено одлазе у прошлост и за извесно време ће ово тржиште постати прилично транспарентно. Правила игре су и онако јасна. То је трошење великих износа на анонимне уплате и забрана анонимног изношења новца.

Осим функционисања самих електронских система за плаћање постоји још један аспекат проблема – регулисање делатности финансијских структура које могу бити посредници у нелегалним трансакцијама, као што је то било у случају с Liberty Reserve. Док постоје јурисдикције с олакшицама за рад финансијских организација проблем црних платних система ће се с времена на време појављивати, уверен је начелник аналитичке управе „БКФ-Банка“ Максим Осадчиј.

Док постоји овај разгранати систем оф-шор зона није могуће борити се с овом појавом. Могу се уништити поједине структуре, али ће се у целини овај систем понављати. Прво треба ликвидирати систем оф-шор зона. Али, то је, наравно, немогуће у скорије време.

Ипак, као што је показало искуство Кипра, нема ничег немогућег. Озбиљне нападе на оф-шор покренуле су САД и Европа, где појам банкарске тајне постепено одлази у прошлост.

Леонид Гурјанов