Пронађени добро очувани остаци мамута

01-06-2013 05:12:53 | | Глас Русије, фото: © Flickr.com/thebrettburton/cc-by-nc-sa 3 |


Руски палеонтолози су на острвима Северног Леденог океана открили јединствен по очуваности труп женке мамута. Стање њеног ткива и скелета је скоро идеално. На основу њих се може проучити анатомија древне животиње детаљно као никад раније. А можда се мамут може чак и клонирати – такве, скоро фантастичне планове већ су најављивали научници из Јапана, Кореје и Русије.

НИИ за примењену екологију Севера Североисточног федералног универзитета и Руско географско друштво су из заједничке експедиције донели одлично очуване остатке женке мамута. Труп је пронађен на Љаховским острвима Новосибирског архипелага који се налази у Северном Леденом океану. Архипелаг је познат по свом дугогодишњем леду, укључујући и подземни. Није чудо што се пронађени труп изванредно сачувао. У одличном стању су чак и мека ткива женке мамута. Научници су проучивши зубе древне животиње утврдили и њену старост – око 50-60 година.

"Делови мишићног ткива које смо открили ван тела имају природну црвену боју свежег меса,“ – рекао је предводник експедиције, шеф Музеја мамута Института за примењену екологију Севера Семјон Григорјев. Оваква очуваност се објашњава тиме што се доњи део трупа животиње скоро у потпуности налазио у чистом леду. А горњи део је пронађен у тундри, није се отопио из обалског дела.

Одвојено од основног дела трупа пронађена је и сурла која се обично најлошије сачува.

У епрувете са специјалном материјом за конзервирање узети су узорци крви животиње. Она је веома тамне боје. „Крв се налазила у леденим шупљинама испод доњег дела и исцурила је кад смо на неколико места пијуком пробили ове шупљине,“ – каже Григорјев.

Ово је тим пре чудно што је температура ваздуха у време ископавања била на подеоку -7…-10 С. Може се претпоставити да је крв мамута поседовала криопротекторна својства – била је заштићена од штетног утицаја мраза, сматрају научници. Пронађеног мамута ће проучавати неколико руских колектива палеонтолога. Није искључено да ће им се придружити научници из Јапана и Републике Кореје.

Олга Соболевска,