Арктички пловећи универзитет

01-06-2013 06:09:37 | | Глас Русије, фото: РИА Новости/ vostok.rs |


1. јуна ће из Архангелска кренути Арктички пловећи универзитет. У саставу међународне експедиције су научници и студенти. Они ће истраживати хидролошке услове Белог и Баренцова мора и на научним станицама архипелага Шпицберген. На броду експедиције Професор Молчанов се вије застава Руског географског друштва.

То је прва од три планиране за ову годину експедиције у оквиру јединственог пројекта Арктички пловећи универзитет. Та је поморска научна лабораторија образовног смера без премца у свету. Младим истраживачима Арктика то путовање ће пружити ново знање, вероватно, и открића. Научни програм експедиције обухвата неколико праваца. Међу њима су истраживања из океанологије, метеорологије, хидрохемије и биологије. Нарочита пажња се поклања науци о природном леду – глациологији. У Арктику, који називају временском кухињом она омогућује разумевање узрока промене климе на планети, - истиче научни руководилац експедиције проректор архангелског Арктичког универзитета (САФУ) Константин Боголицин.

- Примена глациолошких прилаза истраживању процеса промене ситуације у арктичким регионима и на острвима је од велике важности. Конкретан пример је Гренланд, где светска научна заједница истиче промене леденог покривача, што је повезано с глобалним климатским променама. У нашој јурисдикцији се налази део Шпицбергена. За нас је веома важно: какви се процеси одвијају у том региону.

Осим истраживачких и образовних задатака експедиција има и дипломатску мисију. Шпицберген је један од праваца сарадње између Русије и Норвешке, - истиче ректор архангелског Арктичког универзитета Јелена Кудрјашова.

- Предвиђен је програм сусрета с нашим норвешким партнерима, који мора да одреди правце рада на архипелагу Шпицберген. Биће одржан низ сусрета и преговора о заједничким образовним и научно-истраживачким програмима. Наш универзитет има у томе кључну улогу, јер је Министарство образовања и науке РФ одредило наш Северни (Арктички) федерални универзитет као основни за развој научних пројеката на Шпицбергену.

Први пут је пловидба Арктичког пловећег универзитета била одржана лети протекле године. Организатори пројекта су Росхидромет, Северни (Арктички) федерални универзитет и Руско географско друштво. Јунска експедиција ће трајати 25 дана.