ФИФА и чишћење фудбала од расизма

02-06-2013 11:19:45 | | Глас Русије, фото: ЕПА/ vostok.rs |


Било који расистички испади играча или навијача на светским фудбалским пољима од сада ће се кажњавати великим новчаним казнама, игром на празним стадионима или дисквалификацијом. То је одлука 63. конгреса ФИФА, завршеног 31. маја на острву Маурицијус. Главни фудбалски орган планете је фактички једногласно одобрио антирасистички програм: за је гласало 99 одсто делегата.

Представници неких фудбалских удружења одустали су од покушаја да се казнене мере ограниче само новчаним казнама, када је постало јасно да је конгрес расположен веома озбиљно. И то изричито је инсистирао на најстрожим мерама сам председник ФИФА Јозеф Блатер. То је разумљиво: Швајцарац је морао да се рехабилитује за незграпне изјаве о расизму у фудбалу из 2011. године. Онда је он изјавио да расизма у фудбалу нема, а уколико га има, то је обична животна грубост, играчи могу да среде ствар обичним руковањем. За покушај да игнорише очити проблем многи су тражили да би Блатер наспустио свој положај. Међутим, међу њима је био и премијер Британије Дејвид Кемерон. Скандал је с муком заташкан.

Зато је на Маврикију Блатер из мноштва одлука, укључујући и борбу против корупције, издвојио управо антирасистичку. Усвојили смо много важних одлука, али је, изгледа, главна одлука о борби против испољавања расне нетолерантности и дискриминације, рекао је 31. маја на завршној конференцији према резултатима 63. конгреса Јозеф Блатер.

- На списку одлука, одобрених од стране колнгреса, има много тачака, али бих истакао као првостепену одлуку о расизму. Антирасистичка и антидискриминациона одлука има искључиво важан значај.

Сада за расистичке испаде играча, тренера или навијача клубови могу да буду кажњени новчаним казнама, играма на празним стадионима, у случају понављања – дисквалификацијом за најмање 5 утакмица, одузимањем бодова или смањењем класе.

У Русији постоји своја гарнитура расистичких испада попут бацања банана на поље тимова, где играју Црнци. Међутим, у односу на оно, што се ради понекад у иностранству, то је само несташлук.

Ево примера малог дела увредљивих испада. 2005. године обрукао се римски Лацио. Један од играча је у време утакмице с клубом Ливорно поздравио своје навијаче искључиво фашистичким поздравом. 2011. године су навијачи-неонацисти минског Динама приликом утакмице с тимом Витебска подигли нацистички банер, у којем су одали пошту заменику Хитлера Рудолфу Хесу.

У новембру 2012. године један од власника сезонске претплате за утакмице уз учешће енглеског клуба Вест Хем Јунајтед добио је доживотну забрану за посету играма. У време утакмице с Тотенхемом, који има чврсте везе с јеврејском заједницом Лондона, он и његови помоћници су понављали реченицу За нама иде Адолф Хитлер и сиктали, имитирајући звук у гасним коморама.

Што се тиче набрајања увреда, упућених од стране навијача, играчима супарника погрешне боје пути, за њих не би било довољно места.